02. 10. 2022.
U Austriji sve više građana bez prava glasa

U Austriji sve više građana bez prava glasa

U Austriji sve više građana bez prava glasa

 U Austriji je sve više građana bez prava glasa na izborima jer veliki broj nema austrijsko državljanstvo.

Tako na predstojećim predsjedničkim izborima neće moći da glasa 1,4 milion stanovnika Alpske republike zato što nema državljanstvo.

Posebno je veliki broj onih bez prava glasa koji žive u gradovima i na zapadu zemlje.

Tako, prema podacima Statističkog zavoda, u Inzbruku i Salcburgu 30 odsto građana, starosti od 16 godina, nema pravo glasa, a u Lincu i Gracu jedna četvrtina.

U Beču jedna trećina Bečlija nema pravo glasa, uz regionalne razlike, a u pojedinim opštinama četiri od 10 Bečlija nema državljanstvo.

Širom Austrije oko 18 odsto građana u starosti iznad 16 godina nema državljanstvo, a tako ni pravo glasa, što znači da je u pitanju svaki šesti građanin.

Zanimljivo je da najveći broj stanovnika bez prava glasa ima mesto Jungholc u pokrajini Tirol sa 66 odsto, i Mitelberg u Forarlbergu sa 51 odsto.

Politikolog Peter Filcmajer smatra da je potrebna reforma izbornog zakona, kako bi se omogućilo i građanima bez austrijskog državljanstva da donose odluke o političkom sistemu zemlje u kojoj žive.

Prema njegovim riječima pravo glasa bi moglo da se veže za mjesto boravka, a preduslov mogla bi biti dužina boravka.

Međutim, trenutno se ne može očekivati reforma u tom pravcu.

Predsjednik Aleksander van der Belen ranije je dao prijedlog za se olakša dodjela državljanstva, ali je to odbijeno od strane Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPO).

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender