06. 10. 2022.
Šarović RTRS-u: Kršite i zakon i novinarska pravila

Šarović RTRS-u: Kršite i zakon i novinarska pravila

Šarović RTRS-u: Kršite i zakon i novinarska pravila

U Dnevniku 2 RTRS-a, 16.8.2022. godine, objavili ste prilog autora Nataše Stupar, u kome ste prekršili Zakon o javnom informisanju Republike Srpske (Član 5.), Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske (Član 13. i 14.), te načela novinarske profesije.

Ne ulazeći sada u to koliko formalnih nepravilnosti je svjesno učinjeno (napravljen je kompletan TV prilog na moje pisano saopštenje iako reakcije moraju biti u istoj formi, reagovali ste na sadržaj koji prethodno čak niste ni objavili itd.), ponovo je, nažalost po uobičajenoj praksi RTRS nepropisno i neprofesionalno i u potpunosti iskrivljena prava slika i data prednost jednoj strani.

  • Novinarka u prilogu daje lične konstatacije tipa “i laici znaju” (a ja ne znam) što svakako nisu ni validne informacije, niti činjenice, niti primjereno i objektivno novinarsko izvještavanje. Kao argumente za iznesene tvrdnje, novinarka iznosi pisanje portala RTRS-a, što je više nego neprofesionalno.

— U prilogu je iznesena samo jedna strana priče, SNSD-ova, u formi “of-ova” gdje novinarka citira stavove SNSD-a, dok se samo u grafici čitaju dijelovi moga obraćanja, i to oni koji nisu esencijalni niti pokazuju suštinu rečenog. Takođe i izjavu, iako potpisan u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, daje samo portparol SNSD-a Radovan Kovačević; prekršeno je “zlatno” novinarsko pravilo da se o stvari o kojoj postoje suprotstavljena mišljenja moraju čuti obje strane. Niti je meni, niti portparolu SDS-a, pružena mogućnost da prezentujemo javnosti svoje stavove.

— Gospođa Željku Cvijanović nije imala pravo da mi odgovora sa pozicije predsjednika Republike Srpske, nego isključivo kao visoki funkcioner, potpredsjednik SNSD-a jer se govorilo o njenom političkom djelovanju. Ili je ona zloupotrijebila svoju poziciju predsjednika za političku borbu, ili je to uradio RTRS.

  • Iz dana u dan, iz emisije u emisiju, iz Dnevnika u Dnevnik, ekranom RTRS-a barem po nekoliko puta defiluju gospodin Milorad Dodik i gospođa Željka Cvijanović. Iako se lideri opozicionih partija svakodnevno oglašavaju u javnosti, posebno o najvažnijim političkim pitanjima, njih u Dnevniku RTRS-a – nema. Ili ima isključivo u negativnom kontekstu, poput spomenutog priloga.
  • Na primjer, o dolasku njemačkog kontingenta EUFOR/ALTEA u BiH oglasili smo se predsjednik PDP-a Branislav Borenović i ja. Obojica smo predsjednici opozicionih partija i obojica smo poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, instituciji nadležnoj da raspravlja i odlučuje o ovim pitanjima. Zašto RTRS nije prenio politički stav ni jednog od nas o ovom izuzetno važnom političkom pitanju?
  • Mi smo demokratsko, politički pluralističko društvo, a RTRS je javni servis svih građana Republike Srpske. Prema Zakonu o javnom informisanju Republika Srpska (dakle i RTRS kao njen javni servis ) “u skladu sa svojim pravima i obavezama, obezbjeđuje uslove za javno informisanje građana i slobodno istraživanje, prikupljanje, saopštavanje, objavljivanje i širenje informacija i ideja koje se odnose na pitanja od javnog značaja (interesa)” i “Javna glasila dužna su da istinito, objektivno i blagovremeno obavještavaju javnost”.
  • Prema odredbama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske “Osnovni zadatak i obaveza RTRS jeste da, plasmanom raznovrsnih i vjerodostojnih informacija, istinito informiše javnost o političkim… i drugim događajima, podstiče demokratske procese… “RTRS će proizvoditi i uređivati programe u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijima, uz poštovanje umjetničkih i stvaralačkih sloboda, nezavisno od stavova državnih organa, političkih stranaka i drugih interesnih grupa.”
  • Dakle, zahtijevam od vas da, u svojim informativnim programima podjednako zastupite političke stavove i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, poštujete sve prethodno navedene zakone i osnovna demokratska načela, navodi se u saopštenju za javnost SDS.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender