07. 10. 2022.
“Rat” zbog smeća: Banjaluka i okolne opštine u teškoj situaciji

“Rat” zbog smeća: Banjaluka i okolne opštine u teškoj situaciji

“Rat” zbog smeća: Banjaluka i okolne opštine u teškoj situaciji

Banjaluka i nekoliko okolnih opština doći će u tešku situaciju od 15. septembra, jer neće imati gde da odlažu smeće, ukoliko se ne postigne dogovor između “Čistoće” i regionalne deponije DEPOT, koja upravlja glavnim odlagalištem za smeće u Ramićima kod Banjaluke.

Naime „Čistoća“ i DEPOT su u dugogodišnjem sudskom sporu oko posjeda zemljišta u Ramićima, i „Čistoća“ je nedavno pozvala DEPOT da zbog sudskih presuda koje idu u korist „Čistoće“, konačno ih uvede u posjed zemljišta u Ramićima. Umesto toga DEPOT je poslao obavještenje da otkazuje „Čistoći“ ugovor o odlaganju otpada. Isto obaveštenje DEPOT je poslao i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

Gradonačelnik je na ovu temu izjavio kako se grad sprema za „najgore“ kada je u pitanju spor između DEPOT–a i „Čistoće“, a to je da se prestane sa odlaganjem smeća na deponiji u Ramićima.

On kaže kako situacija oko deponije nije samo problem Banjaluke već svih lokalnih zajednica, koje na toj lokaciji odlažu otpad.

Treba zadržati hladnu glavu i ne obustavljati mogućnost da „Čistoća“ odlaže otpad na deponiju, jer to ne pravi problem „Čistoći“, već Banjaluci i njenim građanima. Smatram da dok traju pravne borbe DEPOT mora nesmetano da radi i da „Čistoća“ odvozi smeće, bez obzira na to da li se radi o sudskim sporovima ili dugovima, koje neko prema onom drugom ima – istakao je Stanivuković.

On je naglasio da bilo koji drugi postupak dovodi Banjaluku do ekološke katastrofe, jer kako je naglasio, Banjaluka samo tu može da odvozi smeće. Gradonačelnik kaže da će se Banjaluka pripremati i za najgoru situaciju, a to je da „Čistoća“ od 15. septembra neće biti u mogućnosti da odlaže otpad u Ramićima.

Stanivuković smatra da se iza cijele situaciji krije politička pozadina, te da je u igri kapital.

– Prvo ide kapital, a iza kapitala su uvjek politički interesi, a najveća smetnja tim interesima je nova gradska administracija u Banjaluci – poručio je Stanivuković.

Iz „Čistoće“ ne žele da komentarišu slučaj dok se ne održi sjednica Upravnog odbora. Sa druge strane, ni u DEPOT-u nisu riječiti i ne javljaju se na pozive.

DUGOGODIŠNJI SPOR

SPOR oko zemljišta u Ramićima traje godinama. RUGIP je u novembru 2020. utvrdio kako „Čistoća“, koja je sa njom upravljala do 2004. godine ima pravo svojine i prema rešenju Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pripada 280 dunuma zemlje na kojoj se nalazi deponija. Ovo rešenje „DEPOT“ pokušava osporiti preko Vrhovnog suda, ali žalba ne odlaže izvršenje.

(Večernje novosti.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender