27. 09. 2022.
Udruženje žena “Duga”: Djeca uče o zmijanjskom vezu, nasljeđu i humanosti

Udruženje žena “Duga”: Djeca uče o zmijanjskom vezu, nasljeđu i humanosti

Udruženje žena “Duga”: Djeca uče o zmijanjskom vezu, nasljeđu i humanosti

Vještine izrade zmijanjskog veza, značaj kulturnog nasljeđa i tradicije, život i djelo Petra Kočića, samo su dio onoga o čemu uče najmlađi polaznici “Male škole zmijanjskog veza” koju organizuje Humanitarno udruženje žena “Duga”.

U tom udruženju ističu da radionice nisu usmjerene samo na ornamente zmijanjskog veza, nego školarci uče i o humanosti i empatiji, koje je, kako kažu, veoma važno djeci usađivati odmalena.

Radionice “Male škole zmijanjskog veza”, koje traju do 24. avgusta, održavaju se u Etno-kući “Duga” i besplatne su za sve učesnike.

– Ovaj projekat finansira “Duga” vlastitim sredstvima, uz nesebičnu pomoć naših članica koje ga vode – pojasnili su iz ovog udruženja.

Ističu da će polaznici ove škole imati priliku da savladaju nekoliko tehnika.

– S obzirom na to da je riječ o zmijanjskom vezu, planirano je da učenici, između ostalih, savladaju tehniku pokrstice, koja je osnovna za izradu tog veza – navode iz udruženja.

Osim toga djeca će učešćem u ovim radionicama učiniti i dobro djelo.

– Novac prikupljen prodajom dječijih rukotvorina i ove godine biće uplaćen za humanitarne svrhe – naglasili su iz “Duge”.

“Mala škola Zmijanjskog veza” osmišljena je prošle godine i bila je isključivo namijenjena djeci od osam do 12 godina.

– Lani su postignuti izuzetni rezultati, tako da smo ove godine odlučili da ovu radionicu organizujemo za djecu od osam do 15 godina. Njih 24 svoje radove izložiće 27. avgusta na manifestaciji povodom 57. “Kočićevog zbora” – naglasili su u udruženju.

Brankica Novaković, majka dviju polaznica “Male škole zmijanjskog veza”, ističe da je značaj ove radionice višestruk.

– Vez nije nimalo lak, ali je za djecu izuzetno koristan i značajan, ne samo zbog kulturnog nasljeđa već i zbog motorike i drugih vještina – ističe Novakovićeva.

Prema njenim riječima, pored izrade samog veza, ove godine djeca su uključena u mnoge druge aktivnosti.

– Napisali smo pjesmu o zmijanjskom vezu, koje su djevojčice naučile i dijaloški iznijele, a to je samo jedna od stvari kojom će biti obilježen ovogodišnji “Kočićev zbor” – poručila je Novakovićeva.

Zmijanjski vez se nalazi na UNESKO-ovoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine od 2014. godine kao prvo nematerijalno dobro iz BiH.

“Radost života 65+”

Pred Udruženjem “Duga” je i projekat “Radost života 65+”, koji će početi 5. septembra.

– Riječ je o projektu koji organizujemo već dvije godine i veoma je važan za naše sugrađane treće životne dobi, jer im pruža mogućnost da svoje slobodno vrijeme provedu na kreativan način, u prijatnom okruženju, družeći se i učeći nešto novo – poručili su iz “Duge”.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender