06. 10. 2022.
BiH uskoro počinje istraživati svemir?

BiH uskoro počinje istraživati svemir?

BiH uskoro počinje istraživati svemir?

Bosna i Hercegovina bi, zajedno sa partnerima, trebala da lansira prvi satelit u svemir do kraja godine.

BiH je postala dio Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope zahvaljujući timu Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara, zahvaljujući kojoj bi moglo doći do lansiranja prvog satelita.

Asocijaciju čine još Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba, te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja.

“Svi smo veoma ponosni što izdvajamo i svoje vrijeme i što imamo svi isti cilj da napredujemo i da proširimo taj svemirski program u svim zemljama regiona. Ako se podijele troškovi na nas pet, recimo Crna Gora se bavi razvojem rakete, Hrvatska komunikacijom, Srbija gorivom, mislim da je ovo idealna šansa i baš mi je drago što smo se ujedinili i može da bude ozbiljna priča od svega ovoga”, rekao je za BHRT Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

Lansirani satelit bio bi poklon Indije u čast 75 godina nezavisnosti te države.

“Glavni cilj svih pet nevladinih organizacija je edukacija mladih”, kaže Nikola Perković iz Crne Gore, javljaju Nezavisne novine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender