27. 09. 2022.
Banjaluka dočekuje novu školsku godinu, na Trgu i veliki koncert grupe Bijelo dugme

Banjaluka dočekuje novu školsku godinu, na Trgu i veliki koncert grupe Bijelo dugme

Banjaluka dočekuje novu školsku godinu, na Trgu i veliki koncert grupe Bijelo dugme

Novu školsku godinu Banja Luka će dočekati uz manifestaciju „Veliki početak“, u okviru koje su organizovani brojni edukativni sadržaji i koncert Bijelog dugmeta.

Tako je za petak, 26. avgust planiran cjelodnevni program koji sadrži aktivnosti poput edukacije djece o sigurnosti u saobraćaju, sportsko-rekreativne aktivnosti, te podjelu udžbenika i ponosnih kartica.

Osim toga cijela sedmica od 29. avgusta do 2. septembra biće posvećena našim školarcima. Planirani su obilasci rekonstruisanih i obnovljenih škola, obilježavanje prvog dana nove školske godine,  druženje sa školarcima romske nacionalnosti i druge aktivnosti.

Ujedno u toku je i distribucija udžbenika u škole na teriotoriji Banje Luke, OŠ „Aleksa Šantić“, kojoj su danas dopremljeni udžbenici posjetio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Uz podršku Grada, početak nove školske godine je lak, a sumiranjem svega onog što smo uradili za obrazovanje u proteklom periodu zajedno ćemo proslaviti početak nove školske godine Završavamo ciklus podjele korištenih udžbenika po drugim opštinama Republike Srpske, danas nastavljamo podjelu udžbenika banjalučkim školama. Brojne škole su obnovljene, a Grad  za obnovu i rekonstrukciju škola izdvaja oko milion KM – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je istakao da će osim ulaganja u sanaciju i obnovu škola, Banja Luka dobiti novu školu u naselju Ada, za koju će biti izdvojeno oko pet miliona KM i da je izgledno da će početi gradnja i druge škole u naselju Paprikovac.

-Izdvojili smo tri miliona KM za nabavku udžbenika za ovu i prošlu godinu, ukoliko tome dodamo sredstva koja smo izdvojili za sanaciju škola, kao i sredstva koja će biti uložena u izgradnju novih škola možemo zaključiti da je u obrazovanje Banja Luka uložila oko 15 miliona KM, što je rekordno izdvajanje – istakao je on

Gradonačelnik je podsjetio da je Grad obezbijedio i podršku za javni prevoz za studente i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece, te dodao da će uskoro biti postavljena i nova autobuska stajališta.

-Cijelu godinu radili smo vrijedno kako bi ova manifestacija i sve njene aktivnosti bile zaista jedan veliki i novi početak za sve školarce ali i za prosvjetne radnike – istakla je savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović.

Ona je pojasnila da osim toga što je Grad Banja Luka pripremio niz mjera podrške, aktivno se radili i na tome da naši učenici u školama dobiju i bolje uslove.

-Obnovljeno je preko 20 škola na teritoriji Banje Luke. Nekim objektima nedostajao je koš ili igralište, dok je nekim školama bila potrebna rekonstrukcija i veća sanacija fasade, stolarije, krova, učionica, toaleta, podova i slično. Grad Banja Luka uložio je maksimalne napore da se školama uputi maksimalna podrška, kako bi đaci u septembru ušli u nove, sređene i tople učionice za poboljšanje uslova za našu djecu – istakla je ona.

Vukomanovićeva je izdvojila neke od škola koje su sanirane uz podršku Grada.

-Primjera radi u OŠ „Stanko Rakita“ zamijenjena je dotrajala stolarija u vrijednosti 80.000 KM, u OŠ „Milan Rakić“ uloženo je preko 260.000 KM za potrebe sanacije krova i zamjenu stolarije. Novu stolariju dobila je OŠ „Ivan Goran Kovačić“, dok je Grad za OŠ „Miroslav Antić“ izdvojio sredstva za kupovinu peći, kako bi đaci imali bolje grijanje – istakla je ona, te dodala da pored organizovanja manifestacija Grad ipak predano radi na tome da se đaci u septembru vrate u bolje i ljepše učionice.

Direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ Svjetlana Radusin izrazila je zadovoljstvo što je njihova škola izabrana kao mjesto na kojem će započeti ova velika i značajna akcija podjele besplatnih udžbenika.

-Na opšte zadovoljstvo naših učenika i roditelja već drugu godinu zaredom obezbijeđeni su besplatni udžbenici, a učenici OŠ „Aleksa Šantić“ već od danas mogu preuzeti komplete udžbenika za novu školsku godinu. Naši đaci su pokazali odgovornost i sačuvali prošlogodišnje udžbenike i na taj način obradovali svoje drugare iz manjih opština – rekla je ona.

Direktorka je takođe naglasila da je Gradska uprava izdvojila sredstva od kojih je  u Područnoj školi u Drakuliću urađeno centralno grijanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender