25. 09. 2022.
Novac svih građana: Gradska administracija uštedama obezbijedila olakšice za mnoge kategorije stanovništva

Novac svih građana: Gradska administracija uštedama obezbijedila olakšice za mnoge kategorije stanovništva

Novac svih građana: Gradska administracija uštedama obezbijedila olakšice za mnoge kategorije stanovništva

Penzioneri, srednjoškolci i studenti iz porodica sa četvoro i više djece, te djeca poginulih boraca samo su neke od kategorija stanovništva za koje je Grad obezbijedio određene olakšice i pogodnosti.

Rekla je ovo savjetnica gradonačelnika za medije, Tanja Vukomanović, koja je podsjetila da su u toku prijave za besplatne karte za javni prevoz za penzionere i za studente i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece.

-Kada je riječ o penzionerima koji imaju penziju do 285 KM, do sada se za besplatne karte za javni prevoz prijavilo oko 50 odsto penzionera ove kategorije, ali prijave su u toku i oni i dalje mogu podnijeti zahtjev u prostorijama Doma omladine, te ih i ovom prilikom pozivam da iskoriste ovo pravo – rekla je ona.

Predaja zahtjeva i neophodne dokumentacije traje do petka, 26. avgusta.

-Kada je riječ o srednjoškolcima i studentima sa četvoro i više djece, ovo za njih nije novina. Sa procedurama su upoznati i već znaju kako to ide. Za sada ih se prijavilo oko 80, te i njih pozivam da iskoriste svoje pravo i prijave se do petka, 26. avgusta – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Dodala je kako je ova gradska administracija svojim uštedama uspjela da obezbijedi različite vidove podrške.

-Napominjem da su u toku prijave i za porodilje, kao i za subvencionisanje privatnih vrtića. Moram da naglasim da je ovo novac građana, koji Grad kroz ove mjere zapravo vraća građanima. Trud se isplati, a to ovi koraci gradske administracije i dokazuju. Pored blokada, novca koji nam je isisan iz budžeta, ostalo je novca za škole, puteve, porodilje, vantjelesnu oplodnju – zaključila je Tanja Vukomanović.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac iskoristila je priliku da kaže kako je za jednokratnu pomoć od 1.000 KM, koju je Grad namijenio za nezaposlenu djecu poginulih boraca, do danas pristiglo ukupno 168 zahtjeva.

-Konkurs za ove kategorije je otvoren do ponedjeljka, 29. avgusta. Želim da kažem da je ova jednokratna pomoć izuzetno značajna, ali to nije suština. Naša ideja je sistemsko rješenje ovog problema. Ne treba samo da ovim kategorijama dijelimo jednokratne novčane pomoći, nego da nađemo načine da im pomognemo da pronađu posao i žive od svog rada. Na osnovu prijava formiramo bazu, kako bi imali uvid u njihova zanimanja, jer želimo da Grad iskoristi autoritet i pomogne im pri zapošljavanju  – reka je ona.

Dodala je kako ova gradska administracija započinje značajnu stvar koja se tiče trajnog rješavanja ovog problema.

-Nećemo ga zasigurno riješiti danas ni sutra, on postoji 30 godina. Ali zahvaljujući koracima koje preduzimamo, pokazujemo da smo spremni da se sa ovim problemom uhvatimo i koštac i da ga konačno riješimo – zaključila je savjetnica, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender