02. 10. 2022.
Mišić: Do kraja avgusta povećati najnižu platu u Srpskoj

Mišić: Do kraja avgusta povećati najnižu platu u Srpskoj

Mišić: Do kraja avgusta povećati najnižu platu u Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske očekuje od socijalnih partnera da se do kraja avgusta poveća najniža plata u Srpskoj koja sada iznosi 650 KM, izjavila je danas predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ona je rekla je da plate radnika u Republici Srpskoj idu prema gore, ali da dosadašnja povećanja, ipak, nisu dovoljna.

“Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.160 KM, a najniža 650 KM. Sva povećanja plata nisu ni blizu koliko je potrebno za pristojan život radnika”, rekla je Mišićeva danas novinarima u Banjaluci na obilježavanju 30 godina rada Saveza sindikata Republike Srpske.

Mišićeva smatra da vlast u Republici Srpskoj nakon izbora treba da uredi sistem plata na pravičan način i da se vrednuje rad.

Ona je istakla da Savez sindikata Republike Srpske ima više od 100.000 članova od ukupno 285.000 zaposlenih u Srpskoj.

“Tamo gdje imamo sindikat situacija je mnogo bolja, ali ne dovoljno dobra da bi smo mogli da se pohvalimo. Ali, možemo se pohvaliti našim radom, zalaganjem, dobrim zakonskim rješenjima koja smo predlagali i koja su usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, istakla je Mišićeva.

Ona je napomenula da je Zakon o radu koji je ranije usvojen vratio kolektivne ugovore u temeljni okvir, a što je osnovno pravo radnika.

Mišićeva je istakla da je Savez sindikata Republike Srpske danas većinska reprezentativna sindikalna organizacija koja ima svoje utemeljenje u Ustavu Republike Srpske, te socijalni partner bez kojeg se ne može donijeti nijedna važna odluka za radnike.

“To ne znači da su sve odluke onakve kakve bi smo mi željeli. U proteklih 30 godina rada Saveza sindikata Republike Srpske stalo je mnogo uspona, padova i teških odluka”, kaže Miđićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je novinarima da je uvijek potreban socijalni dijalog između Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca.

“Uvjeren sam da ćemo u narednih 30 godina imati bolju saradnju sa Savezom sindikata Republike Srpske nego ranije, iako i dosadašnja saradnja ima nekih rezultata”, istakao je Trivić. (Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender