27. 09. 2022.
Svečano otvoren 57. Kočićev zbor: Petar Kočić je i dalje sveprisutan u našem društvu

Svečano otvoren 57. Kočićev zbor: Petar Kočić je i dalje sveprisutan u našem društvu

Svečano otvoren 57. Kočićev zbor: Petar Kočić je i dalje sveprisutan u našem društvu

Polaganjem vijenaca na spomenik našem tribunu i književniku i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u Parku „Petar Kočić“ svečano je otvorena manifestacija „57. Kočićev zbor“.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao otvaranju manifestacije, neki ljudi su bezvremenski, a njihove ideje su vječne i uvijek moderne.

-Kada čitate djela Petra Kočića, možete da vidite da je on i dalje sveprisutan u našem društvu i da njegova djela na najbolji mogući način oslikavaju sadašnjicu, društvo i sva aktuelna dešavanja. Ove godine smo promijenili koncept, pa se ova manifestacija sastoji iz tri dana, i to dan istine, slobode i otadžbine – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su upravo to tri univerzalne ideje Petra Kočića, te da svaki čovjek uvijek treba da ljubi istinu i svoju otadžbinu.

– Istina, u to vrijeme nije bilo lako, ali nije lako ni danas. Sva vremena su teška. Upravo zbog toga, mi kao narod treba da ostanemo posvećeni Zmijanju i Kočiću, koji je simbol Banje Luke i našeg naroda, čovjek najsjajnije pisane riječi, čovjek koji je svojim riječima opisao prošla, sadašnja ali i buduća vremena – rekao je gradonačelnik.

Iskoristio je priliku da pozove sve sugrađane, ali i turiste da danas isprate sve sadržaje u okviru ove manifestacije, koji se dešavaju u Banjoj Luci, a da u naredna dva dana posjete Stričiće i Manjaču gdje ih takođe očekuje bogat program.

– Važno je da se Petra Kočića prisjećamo uvijek, ne samo kada obilježavamo Kočićeve dane i ovu manifestaciju, Petra Kočića treba da se prisjećamo svaki dan – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac, dodala je kako je ponosna na ovogodišnji koncept „Kočićevog zbora“ i na program koji je gradska administracija priredila za sve posjetioce.

-Danas smo u Banjoj Luci, a za vikend smo u Stričićima. Posebno sam srećna i ponosna što će se „Kočićeva nagrada“ uručivati u Stričićima. Nama je bitno da ljudi, koji dolaze na zbor, vide i kulturni segemnt, da ih privučemo i da im prikažemo kvalitetan sadržaj. U tome smo uspjeli – rekla je ona.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić poručila je kako je upravo Petar Kočić dio našeg kulturnog identiteta, te da Petra Kočića ne smijemo da zaboravimo.

– Već tradicionalno mi obilježavamo ovu manifestaciju ovdje u Parku „Petar Kočić“. Program je ove godine raznovrstan i sadržajan. Svojim djelima, Petar Kočić i danas svjedoči na koji način treba da razmišljamo i na koji način treba da branimo srpski i nacionalni identitet, te da se odupremo svemu onome što nosi jedno društvo – poručila je ministrica Trivić.

Prvog dana – Dana istine, Mariji Trubić, učenici osmog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Sitnice, Opština Ribnik za pjesmu „Ideš li, rode“ dodijeljena je  nagrada „Zmijanjče“ za najbolji literarni rad mladog pisca iz Republike Srpske, koja je poručila kako joj ova nagrada mnogo znači.

-Mnogi učenici iz cijele Republike Srpske su pisali radove, a nagrada je pripala meni. Naša škola je mala i stvarno je predivno kada jedan rad iz malog mjesta dobije jedno ovakvo priznanje – rekla je dobitnica nagrade.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Banja Luka, Miladin Berić poručio je kako je ove godine program izuzetno sadržajan i brilijantan.

Program prvog dana Kočićevog zbora – „Dana istine“ biće nastavljen od 17.00 časova uz Veče satire, kada će na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupiti domaći književnici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Bogat program ovogodišnje manifestacije biće nastavljen i tokom vikenda, 27. i 28. avgusta u Stričićima na Manjači, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender