06. 10. 2022.
Ugašen požar na južnoj strani Leotara

Ugašen požar na južnoj strani Leotara

Ugašen požar na južnoj strani Leotara

Južna strana požarišta na planini Leotar iznad Trebinja stavljena je pod kontrolu, ali se još gasi sjeverna strana planine jer je požar, koji je izbio u četvrtak popodne na brdu Gljiva, prešao na sjevernu stranu.

Požar na južnoj strani je ugašen zahvaljujući dejstvu dvadesetak vatrogasaca i Helikopterskog servisa Republike Srpske, čiji je helikopter dejstvovao od petka od šest časova, ali se proširio i na sjevernu stranu koja se još gasi.

“Angažovano je više od 20 vatrogasaca koji su dejstvovali sa vrha požarišta, spuštajući se prema podnožju, a helikopter je dejstvovao od podnožja prema vrhu i ovu smo južnu stranu, prema samom gradu Trebinju, uspjeli u potpunosti sanirati, tako da smo sada skoncentrisani na sjevernu stranu, prema regiji ljubomirskih sela”, istakao je komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

On kaže da je neizvjesno da li će u toku petka uspjeti sanirati i sjeverni dio Leotara, jer im vjetar otežava gašenje.

Napominjući da su u četvrtak popodne, u jeku požara, lakše povrijeđena dva vatrogasca, Kašiković dodaje da je jedan zadobio manje opekotine po ruci i plamen mu je zahvatio malo kose, a drugi ima povrede noge.

On dodaje da se požar nakon udara groma širio munjevitom brzinom i da je za svega nekoliko minuta došao do puta za Leotar, nošen južnim vjetrom, što otežava gašenje i na sjevernoj strani.

Trebinjskim su vatrogascima u pomoć stigli i vatrogasci iz Bileće, te pripadnici Vatrogasne jedinice Lastva – Trebinje, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Mosko i Zupci.

Požar je u četvrtak popodne oko 15 časova izazvao udar groma u podnožje brda Gljiva.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender