01. 10. 2022.
Kočićev zbor: Dan slobode predstavljen kroz radionice zmijanjskog veza, kuhinjicu, modnu reviju

Kočićev zbor: Dan slobode predstavljen kroz radionice zmijanjskog veza, kuhinjicu, modnu reviju

Kočićev zbor: Dan slobode predstavljen kroz radionice zmijanjskog veza, kuhinjicu, modnu reviju

Mnoštvo zanimljivog sadržaja, spoj tradicionalnog i modernog, modna revija sa motivima zmijanjskog veza i veliki broj radionica u gradskom šatoru, samo je mali dio onoga što je ponuđeno drugog dana „Kočićevog zbora“ – Dana slobode.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, upravo u gradskom šatoru organizovan je sav kulturni program koji će biti predstavljen mnogobrojnim posjetiocima u Stričićima.

-Domaća hrana, radionice kuhanja i zmijanjskog veza su samo mali dio onoga što je ponuđeno svim posjetiocima ovdje na Zmijanju. Sve generacije imaju priliku da kroz ovaj koncept dožive neka prošla vremena, da vide kako je to nekada izgledalo i zbog čega je upravo Zmijanje utkano u duh i tradiciju našeg naroda – rekao je on.

Poručio je kako je i sam obišao sve radionice i učestvovao u njima.

-Posebno mi je drago što smo naše mališane koji bili dio radionice zmijanjskog veza, nagradili diplomama, jer naš cilj je da zmijanjski vez prenosimo na mlade. Zmijanjski vez je pod zaštitom UNESKO – a, to dovoljno govori o tome koliko mi posjedujemo nešto što je od izuzetnog značaja. Upravo ovdje, u gradskom šatoru, sutra će biti održana Svečana akademija, jer upravo ovo mjesto treba da bude centar „Kočićevog zbora“ – dodao je on, poručivši da je jučerašnji, prvi dan, Dan istine, u sklopu kojeg je održana i predstava „Đurologija“ opravdao sva očekivanja.

Dodatno, kazao je kako je izuzetno ponosan na novi koncept „Kočićevog zbora“ jer prvi put mnoštvo mladih je došlo na ovu manifestaciju.

-Oni nisu dolazili ranije ovdje u Stričiće. To je ono što smo mi promijenili. Svjesni smo da istinu, slobodu i otadžbinu moramo da ljubimo, te da gajimo ljubav prema rodnoj grudi. Kroz ovaj novi koncept, mi smo spojili ono što je tradicionalno i moderno – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac poručila je kako je cilj od početka bio da sve ono što Stričići i Manjača mogu da ponude, prezentuju mnogobrojnim posjetiocima ove manifestacije.

-Želimo svima da predstavimo lik i djelo Petra Kočića. Upravo Kočić i Manjača su mnogo više od onog sadržaja koji je ranije bio nuđen mnogobrojnim posjetiocima. Posebna čast mi je što će sutra „Kočićeva nagrada“ biti dodijeljena upravo ovdje, u našem gradskom šatoru, na Manjači – poručila je savjetnica.

Suzana Šalić, ispred Turističke organizacije Banje Luke, dodala je kako je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija za naš grad, koja uvijek privuče veliki broj turista.

-Mi smo ovdje da podržimo istinu, slobodu i otadžbinu. Manifestacije u Banjoj Luci su te koje u naš grad dovedu najveći broj turista. Ovo će biti još jedna uspješna manifestacija, koju ćemo uvijek podržavati – navela je ona.

Predsjednik žirija za dodjelu „Kočićeve nagrade“, profesor Duško Pevulja, poručio je kako je konačno napravljen veliki, kvalitetan iskorak prilikom organizacije „Kočićevog zbora“.

-Kočić i njegovo djelo žive tokom čitave godine. Kočić je ovjekovječio Zmijanje, a sada, kroz ove radionice, to sve postaje dio svijesti našeg naroda – zaključio je profesor Pevulja.

Nakon mnogobrojnih radionica, svi pristuni imali su priliku da se druže sa književnicima, a nakon toga uslijedila je i bodljavina bakova, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender