06. 10. 2022.
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju uputila se ka Zaporožju

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju uputila se ka Zaporožju

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju uputila se ka Zaporožju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija garantovati bezbjednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane kod grada Energoda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija garantovati bezbjednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energoda.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na lijevoj obali Dnjepra. Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

Portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da je projektil koji su ispalile ukrajinske snage u ponedjeljak probio krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gdje se nalazi gorivo za reaktor.

Ukrajina je započela dugo očekivanu kontraofanzivu na jugu zemlje, saopštila je u njena južna vojna komanda, dok proruski lider Krima Sergej Aksjonov tvrdi da izjave koje stižu iz Kijeva o ofanzivi ka jugu nisu tačne i da su dio ukrajinske propagande.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se putem video-linka na 17. Bledskom strateškom forumu, rekao je da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko “uništavanje” Starog kontinenta.

Zelenski tvrdi da je Rusija vještački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to “podmuklo koristila”.

Ukrajinski predsjednik je naveo da je Donbas skoro uništen i razoren ruskim udarima, ali i da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i nijednog svog čovjeka, prenosi RTS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender