01. 10. 2022.
Iza sajber napada na Crnu Goru stoji grupa “Kuba ransomver”

Iza sajber napada na Crnu Goru stoji grupa “Kuba ransomver”

Iza sajber napada na Crnu Goru stoji grupa “Kuba ransomver”

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj saopštio je večeras da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji kriminalna grupa “Kuba ransomver”.

“Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gde će se objavljivati dokumenta koja su već hakovana iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mesec, a možda ni za godinu. Napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen”, istakao je Dukaj za RTCG.

Hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, istakao je Dukaj.

“Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo lične podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći”, kazao je crnogorski ministar.

Iz crnogorskog parlamenta su naveli da je sajbernapad na serversku infrastrukturu skupštine detektovan 20. avgusta 2022 godine u 00.52 i da se podaci do kojih je grupa navodno došla svakako objavljuju na sajtu skupštine.

“Sistem je u punom kapacitetu uspostavljen u nedelju u 21. avgusta u 23.58. Informacioni sistem skupštine nije pretrpeo štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa periodu od 20. do 21. avgusta”, navodi se iz parlamenta.

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender