28. 09. 2022.
Drugi pokušaj: NASA večeras lansira “Artemis I” ka Mjesecu

Drugi pokušaj: NASA večeras lansira “Artemis I” ka Mjesecu

Drugi pokušaj: NASA večeras lansira “Artemis I” ka Mjesecu

NASA lansira misiju “Artemis I” ka Mjesecu, drugi pokušaj ove nedjelje.

NASA će pokušati ponovo! Svemirska misija “Artemis I” trebalo bi da danas poleti ka Mjesecu, nakon lansiranja koje je zbog brojnih problema bilo otkazano u ponedjeljak. “Artemis I” ima jedan jedini vremenski period za lansiranje u toku današnjeg dana, koji će po našem vremenu biti od 20:17 do 22:17 časova.

Očekuje se da će vremenski uslovi biti povoljni za lansiranje rakete i NASA smatra da neće biti problema iz tog ugla.

“Pokušaćemo da lansiramo raketu u subotu, ali nema garancija. Postoje rizici kojih smo svjesni i prihvatamo ih”, rekao je vođa misije Majk Sarafin.

Prethodno lansiranje je odloženo zbog brojnih tehničkih problema kao što je curenje vodonika, a Sarafin je dodao da će ovoga puta senzori koji su na to upozorili “biti ignorisani”. Odbrojavanje će takođe trajati kraće jer je prethodni put trajalo dva dana, a sada su svi neophodni sistemi već postavljeni i u pripravnosti.

“Artemis I” obuhvata “Space launch system” raketu i letjelicu Orion, i nalazi se u svemirskom centru Kenedi na Floridi. Ova misija nema posadu, već bi trebalo da na let oko Mjeseca ponese tri lutke.

Ako “Artemis I” ne bude bio danas lansiran, sljedeći termin u kom polijetanje može da se dogodi je 5. septembra. Planirano je da Artemis bude pet nedjelja u svemiru i ako danas bude bio lansiran, na Zemlju će se vratiti početkom oktobra, prenosi Mondo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender