07. 10. 2022.
Grad spreman za besplatnu legalizaciju, gradonačelnik pozvao građane da aktiviraju svoje zahtjeve

Grad spreman za besplatnu legalizaciju, gradonačelnik pozvao građane da aktiviraju svoje zahtjeve

Grad spreman za besplatnu legalizaciju, gradonačelnik pozvao građane da aktiviraju svoje zahtjeve

Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sugrađane da od ponedjeljka 5. septembra aktiviraju svoje predmete i da po pojednostavljenoj proceduri započnu besplatnu legalizaciju svojih objekata.

– Kako bi proces besplatne legalizacije počeo odmah tokom septembra po usvajanju izmjene Zakona o legalizaciji, Grad Banja Luka od ponedjeljka počinje da poziva sve one koji su predali zahtjeve za legalizaciju da ih aktiviraju odnosno po potrebi dopune, a one koji još nisu predali zahtjeve da ih ohrabrimo da to učine  – kazao je gradonačelnik na današnjoj konferenicji za novinare.

Kako je naveo, zahtjev se može predati svakim radnim danom od 10 do 18.00 časova u prostorijama MZ Rosulje u Parku „Mladen Stojanović“, gdje sugrađani mogu dobiti i sve potrebne informacije.

-Tamo možete dobiti i formular i popunjavanjem, vaš zahtjev postaje aktivan i rješava se prioritetno. Čim dobijemo dokaz, avio snimak da je kuća građena prije 2014. godine, vaš objekat se smatra legalnim i legalizacija je besplatna  – naglasio je on.

Ovim je, kako je naveo – Banja Luka odgovorila na najvažnije nacionalno pitanje.

-S druge strane odgovorili smo i na druga važna nacionalna pitanja, a to su pripremljena dokumentacija za izgradnju Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, besplatan prevoz za djecu iz višečlanih porodica i za penzionere sa najnižom penzijom. Banja Luka postaje grad za koji se veže ono najpovoljnije ili potpupno besplatno ili najednostavnije i najlakše za naše građane, što nas čini veoma ponosnim – rekao je gradonačelnik.

Ponovio je da sve što je do Grada u vezi sa početkom besplatne legalizacije – urađeno.

-Bila nam je potrebna samo potvrda viših nivoa vlasti da će biti izmjena Zakona o legalizaciji kako bi Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj, ali i u regionu koji je omogućio potpuno besplatnu legalizaciju – kazao je on, dodajući da je za septembar najavljena izmjena ovog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja predviđa da se svi objekti građeni zaključno sa 2013. godinom smatraju legalnim.

I ovom prilikom istakao je važnost jednostavne i besplatne legalizacije za veliki broj porodica u Banjoj Luci kojima će biti riješen životni problem, a kojih prema procjenama ima oko 17.000 – 18.000.

-Radujem se što je Banja Luka imala dovoljno hrabrosti da pokrene ovakvu inicijativu na dobrobit svojih, a i građana cijele Republike – naveo je on.

Da je do sada taj proces bio komplikovan u smislu procedura i potrebne dokumentacije, ali i visokih cijena ovog postupka, potvrdile su sugrađanke Nataša Šorda i Jadranka Glušca.

Nataša svoju porodičnu kuću, kako je kazala, nije legalizovala zbog visokih cijena procedure, dok Jadranka Glušca iz Kuljana kaže da do sada nije ni predala zahtjev za legalizaciju.

-Sada hoću predati zahtjev jer je legalizacija besplatna što mojoj petočlanoj porodici mnogo znači. Takođe, legalizacijom moja djeca će moći reći da je to njihova imovina– kazala je Jadranka i zahvalila gradonačelniku na ovoj inicijativi.

Gradski menadžer: Opredijeljeni za rješavanje problema naših građana

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je ova gradska administracija opredijeljena za rješavanje problema građana Banje Luke.

-Upravo ovaj problem legalizacije objekata je bio među najčešćim koje su nam sugrađani iznijeli. Identifikovali smo taj problem i 4. avgusta ove godine bili smo pred Narodnom skupštinom Republike Srpske s tom inicijativom da se legalizuju objekti sagrađeni poslije rata s obzirom na to da su mnogi građani tada tražili utočište i gradili svoje objekte. Naše opredjeljenje je da im pomognemo, ali i da uvedemo red da sve ono što je sagrađeno bude i legalizovano kako bi bilo olakšano i funkcionisanje grada, ali i ostvarivanje prava tih ljudi – istakao je Kresojević.

S obzirom na to da je način rada ove administracije, kako je naglasio – „pokazao da je to najoperativnija Gradska uprava – spremni smo i da prije okončanja procedura u vezi sa usvajanjem Zakona o legalizaciji, taj postupak dočekamo spremni i zato idemo u prikupljanje novih zahtjeva“.

-Do sada smo realizovali veliki broj projekata, ali ono na šta smo najponosniji jeste istinska promjena u politikama, a to je da smo pokazali razumijevanje prema onim kategorijama stanovništva kojima je to najpotrebnije. A to je najpotrebnije za porodicu u svakom smislu – zaključio je gradski menadžer.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender