27. 09. 2022.
Velike turbulencije u banjalučkom “Autoprevozu”

Velike turbulencije u banjalučkom “Autoprevozu”

Velike turbulencije u banjalučkom “Autoprevozu”

Turbulencije u jednom od najvećih banjalučkih autobuskih preduzeća “Autoprevozu” kulminiraju. Nakon što je dugogodišnji direktor ovog preduzeća dao ostavku, uskoro bi moglo doći do promjene vlasničke strukture ovog akcionarskog društva.

Dugogodišnji direktor ovog preduzeća Dejan Mijić dao je ostavku na tu funkciju, između ostalog, zbog neslaganja sa upravom.

Promjene se tu ne zaustavljaju i trenutno je u ovom preduzeću najglasniji Sladomir Đurić, drugi po veličini akcionar sa udjelom od 19,1 odsto.

Smatra da je neophodna promjena vlasničke strukture i ukrupnjavanje vlasništva.

“Još ništa nije dogovoreno i sve opcije su na stolu. Jedna je da ja izađem iz vlasničke strukture i prodam svoje akcije, a druga da otkupim akcije ostalih i postanem većinski vlasnik. Ako bih ja prodavao svoj udio prvo bi ga ponudio svojim partnerima” kazao je Đurić za Capital.

Ako oni nisu zainteresovani, Đurić bi svoju udio prodao nekoj od konkurentskih firmi, koja se bavi prevozom putnika u Banjaluci.

Za njega je to biznis i ako je cijena odgovarajuća “uvijek postoji mogućnost za prodaju”.

“Ako ja izađem iz vlasničke strukture i umjesto mene uđe „Žak turs“, „Pavlović“ ili „Bočac turs“ ja sam za. Važno je da to bude neko ko je u tom poslu i ko poznaje situaciju” rekao je Đurić.

Preuzimanje vlasništva

Ne bježi Đurić ni od opcije da on postane većinski vlasnik.

Smatra da je ukrupnjavanje vlasništva jedina mogućnost za napredak ovog preduzeća.

“Važno je ukrupnjavanje vlasništva, jer onaj ko je većinski vlasnik može lakše da upravlja i da donosi ozbiljnije odluke u smislu novih investicija. Kada ste 20 odsto vlasnik preduzeća, nemate motiva za ulaganja u odnosu na preduzeće, gdje bi bio sam vlasnik ili se dogovarao samo sa još jednom osobom. Ako ulažem tamo gdje sam 20 odsto vlasnik, a za svaki dalji korak ne mogu ništa uraditi dok ne dobijem odobrenje ostalih pet ili deset osoba, jednostavno nema smisla. To vam je kao što se kaže: “Puno babica, kilava djeca”, rekao je Đurić.

Naglašava da će on samo investirati, tamo gdje može upravljati kapitalom.

Jača pozicija u pregovorima sa Gradom Banjaluka

Ističe da bi na taj način bila čvršća pozicija ovog preduzeća u pregovorima sa Gradom Banjaluka, koji određuje na koji način funkcioniše gradski i prigradski prevoz u kojem “Autoprevoz” ima značajan udio.

“Mi vozimo autobuske linije prema uslovima o koje nam drugi nameću a svi troškovi su na našim leđima. Mi ne možemo odlučiti po kojoj cijeni ćemo pružiti svoju uslugu ili  koliko polazaka ćemo imati. Ja, kada bi sam bio u preduzeću odlučnije bi nastupio prema Gradu, sa nekim konkretnim prijedlozima. Spreman sam da ostanem sam i da Gradu ponudim modalitet kako bi bila kvalitetnija usluga za građane, a da smanjimo troškove” objasnio je on.

Naveo je da će se o svim ovim pitanjima razgovarati sa ostalim vlasnicima, ali nije mogao precizirati kada će biti poznata konačna odluka.

Čeka se stav ostalih?

Ostali vlasnici “Autoprevoza” se nisu javljali na telefonske pozive ili se izbjegavaju izjašnjavati.

Najveći vlasnički udio u (24,8 odsto) ima Živko Babić. Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa njim, ali jesmo sa njegovim sinom Borislavom Babićem, koji je član upravnog odbora “Autoprevoza”.

On je rekao da je njegov  otac u penziji  i da se povukao te da nije pričao sa njim oko “Autoprevoza”.

Dodao je da trenutno nema informacije “u kojem pravcu će ići preduzeće”.

“Više informacija ću imati nakon sjednice UO koja je zakazan za sredinu mjeseca. To će biti prilika da svi sjednemo i porazgovaramo o svemu“, kazao je Babić.

Ostatak akcija “Autoprevoza” je u rukama  Vida Dubočanina koji ima 10,3 odsto akcija, PREF AD ima 8,1 odsto, Fond za restituciju RS četiri odsto, a ostalo je u rukama pet pojedinaca, koji svaki imaju ispod jedan odsto akcija.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender