26. 09. 2022.

Pandurević: “Alumina” vam nije ćaćevina

Priznanje gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, koji je u izjavi za lokalni portal ”Drina medija” potvrdio da je dio priče s Pavgordom, u kojoj o Alumini govori kao o porodičnoj imovini i raspoređuje kolač između unaprijed odabranih ”strateških partnera”, je šokantno, kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Ona kaže da ovo Stevanovićevo priznanje jasno pokazuje na koji način se pokušava krčmiti imovina Alumine.

”Ja jesam dio te priče sa Pavgordom, reče Stevanović i iznese svoje planove ovim riječima. ‘Nije problem da radnici dobiju 10%, ali moramo sjesti i razgovarati… Ne može Pavgord sam nositi Aluminu, moraju se uvući strateški partneri. To su prije svih kupci proizvoda Alumine, zašto da ne i dobavljači sirovina – rudnici boksita…”, navodi Pandurević dijelove izjave gradonačelnika Zvornika.

Stevanovića je upitala od kud mu pravo da dijeli ono što pripada Republici Srpskoj.

„Dragi Zorane, ti radnici kojima galantno dajete 10% su živote proveli u Alumini, sačuvali je čak i u ratu od kojeg ste Vi pobjegli. Кo ste Vi da im dajete ono što je dio njih? Кo ste Vi da dijelite ono što pripada Republici Srpskoj? Кo ste Vi da određujete ko će još dobiti parče Alumine? ‘Alumina’ Vam nije ćaćevina da je poklanjate ili prodajete kome Vi hoćete! Strateški partneri za ovakva preduzeća se traže na berzama i to su oni koji daju najviše novca i koji su u ovom poslu dokazani u cijelom svijetu“, ističe Pandurević.

Ona se obratila Stevanoviću ovim riječima:„ Da li ste Vi jednako ‘Pavgord’, pa tako smjelo raspoređujete ono čim bi on da gazduje“.

Pandurević napominje da bi kupovinom potraživanja od 42 miliona КM Pavgord postao i većinski vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM.

„Кaže gradonačelnik i da Pavgord nije kupio Aluminu nego potraživanja”. Vidim, pravobranilac Milimir Govedarica mu je dobar učenik. FG Birač, koja je u stečaju, 100 % je vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM, a ove godine će imati izvoz od preko 200 miliona evra. Кupujući potraživanja od Birača za 42 miliona КM, Pavgord postaje i većinski vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM“, navodi Pandurević.


Osvrćući se na Stevanovićevu tvrdnju kako je sve transparentno i da su zapisnici sa sjednice Vlade o prodaji potraživanja su objavljeni, Pandurević je upitala zašto ih onda niko nije vidio.

„Dragi Zorane, voljela bih vidjeti te stenograme sa sjednice Vlade i zapisnike. Evo, tražim ih skoro mjesec i po dana! Znate li Zorane da Zakon o obligacionim odnosima zabranjuje prodaju potraživanja koja se po svojoj prirodi protive prenošenju na drugog, a to su porezi, doprinosi i druga davanja“, pojašnjava Pandurević.

Ona je poručila da Alumina nije ničija ćaćevina niti će biti čiji plijen, nego je strateški resurs cijele Republike Srpske.  (BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender