25. 09. 2022.
Za ljubitelje pisane riječi: Otvoren 27. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Za ljubitelje pisane riječi: Otvoren 27. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Za ljubitelje pisane riječi: Otvoren 27. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Međunarodni sajam knjige, 27. po redu, u organizaciji „Glasa Srpske“ večeras je u Sportskoj dvorani „Borik“ otvorio svoja vrata za sve ljubitelje pisane riječi.

Ovogodišnji sajam otvorio je književnik Dejan Aleksić besjedom koju je simbolično nazvao „Čitalac naš nasušni“ zbog činjenice da je sintagma „kriza čitanja“ sveprisutnija pojava na globalnom nivou.

On je podsjetio da živimo u doba visokih tehnologija koje nam daruju mnoštvo različitih oblika komocije, među kojima je i komocija čitanja, ali da ipak ma koliko ta komocija bila veličanstvena, duboko vjeruje da će knjiga opstati jer, kako je istakao, ako nestanu knjige, uzalud smo otkrili i vatru i točak i jedro.

Otvaranju Sajma prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika za medije i Šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović, koja se zahvalila organizatorima na uspjehu koji postižu već skoro tri decenije i svake godine ovaj sajam čine inovativnijim i zanimljivijim.

– Moderno vrijeme, nove tehnologije i ubrzan stil života ne smiju nas odvojiti od knjige. Nijedno vrijeme do sada nije odvojilo čovjeka od knjige, pa tako ,ukoliko ne dozvolimo, neće ni ovo u kojem trenutno živimo – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Ona je istakla da Grad Banja Luka podržava ovakve događaje, ali da istovremeno kroz promociju ćirilice, ulaganje u kulturu i obrazovanje pokazuje svoju opredijeljenost za očuvanje i njegovanje pisane riječi.

-Kažu da ne postoji čovjek koji ne voli da čita, nego samo onaj koji nije pronašao pravu knjigu, a Sajam je pravo mjesto gdje svako može pronaći nešto za sebe- rekla je Vukomanovićeva, te pozvala ljude da posjete ovogodišnji sajam, navode iz Gradske uprave.

Inače, Sajam knjige će trajati do 12. septembra, a radno vrijeme biće od 10 do 21 čas, osim posljednjeg dana, kada će biti otvoren do 18 časova. Ulaznica košta jednu konvertibilnu marku.

 Foto: V. Ševčuk

Foto: V. Ševčuk

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender