26. 09. 2022.
Pašalić: Nabavka steonih junica značajno će unaprijediti sektor mljekarstva

Pašalić: Nabavka steonih junica značajno će unaprijediti sektor mljekarstva

Pašalić: Nabavka steonih junica značajno će unaprijediti sektor mljekarstva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Odžaku da će nabavka steonih junica za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske značajno unaprijediti sektor mljekarstva u Srpskoj.

Pašalić je posjetio danas farmu “Puzić” kod Odžaka, u čijem karantinu je smješteno 200 steonih junica uvezenih iz Češke i Austrije za potrebe stočara u Republici Srpskoj, u ukupnom iznosu od oko 13.000.000 KM.

Pašalić je rekao da su visokokvalitetna grla, pasmine austrijski i češki simentalac, nabavljena u okviru Projekta razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede u Republici Srpsko /IFAD/, koji se realizuje u saradnji sa poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama tako što Ministarstvo učestvuje u sufinansiranju jedne junice sa minimalno 40 odsto ili 60 odsto, ukoliko se radi o ženi nosiocu gazdinstva ili osobi mlađoj od 35 godina, dok iznos do pune cijene grla finansiraju proizvođači i lokalne zajednice.

– Svi proizvođači vezani su za mljekaru “Pađeni” u Bileći tako da vlasnici junica nakon teljenja imaju zagarantovan otkup mlijeka – rekao je Pašalić novinarima.

On je naveo da je riječ o vrhunskim kvalitetnim grlima, koja su u odličnoj kondiciji i koja će nakon dvadesetjednodnevnog karantina, koji ističe 21. septembra, biti upućene na krajnja odredišta, a to je 13 opština u Hercegovini i na Romaniji.

Pašalić je podsjetio da je do sada uspješno realizovano nekoliko projekata u Hercegovini i Romaniji zbog čega ima dosta zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača za ovaj projekat, koji će se sigurno nastaviti i naredne godine.

Pašalić je podsjetio da je u toku realizacija projekta i sa mljekarom iz Kozarske Dubice “Mlijeko produkt”, gdje je u proteklih nekoliko mjeseci nabavljeno 700 junica tako što je mljekara učestvovala sa 1.200.000 KM, a Vlada Republike Srpske sa 1.000.000 KM, te poljoprivredni proizvođači sa dijelom sredstava.

– Novih 900 grla će značajno unaprijediti sektor mljekarstva u Republici Srpskoj, u kojoj je u ovoj godini zabilježen blagi pad proizvodnje mlijeka – rekao je Pašalić.

Projektom je predviđeno da domaćinstva dobiti po jednu junicu čija je pojedinačna cijena oko 6.500 KM računajući veterinarski nadzor i transport od karantina do poljoprivrednika.

Vlasnik karantina za goveda Adem Puzić rekao je da je zadatak karantina pravilan prijem goveda, obezbjeđenje hrane, zdravstveni nadzor grla i njihov utovar za transport do poljoprivrednika.

– Junice su zdrave i dobrog izgleda – rekao je Puzić.

Vlasnik firme “MMB IMLEK KOP” iz Šamca Čedomir Borojević, rekao je da projekat uvoza junica teče dobro uz poštovanje mjera karantina.

– Zadovoljstvo je učestvovati sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske u realizaciji projekata uvoza junica koje će godišnje dati više od Milion litara mlijeka za tržište Republike Srpske – rekao je Borojević. (SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender