29. 09. 2022.
Gradski menadžer upozorio da je ugrožena sezona grijanja u Banjaluci

Gradski menadžer upozorio da je ugrožena sezona grijanja u Banjaluci

Gradski menadžer upozorio da je ugrožena sezona grijanja u Banjaluci

Gradski menadžer Bojan Kresojević upozorio je da je ugrožena sezona grijanja u Banjoj Luci.

-Jedan način je poznat, a to je blokada investicije od 10 miliona KM koja znači rekonstrukciju toplovodne mreže kako bi građani imali manje kvarova i bolje grijanje. Drugo, ono što je glavni razlog što smo ovdje, jeste blokada dovoza sječke od strane Elektrokrajine – kazao je on.

Kako je pojasnio, Eko-toplane imaju ugovor o služnosti puta potpisan sa Elektrokrajinom kako bi kamioni sa sječkom mogli da dođu od logističkog centra do kotlova gdje se sječka loži.

-Na osnovu tog ugovora je izdata građevinska dozvola za Eko toplane. Elektokrajina je sada bespravno, mimo ugovora, zabranila prolaz kamionima i danas u kotlovima nema nimalo sječke. Ukoliko sutra bude potrebno da počne grijanje, ne može zbog Elektrokrajine – naveo je Kresojević.

Dodao je da su predstavnike Elektrokrajine pozvali na današnji sastanak, ali da se nisu odazvali i da su zatražili pisani zahtjev Grada za sastanak.

-Treći način opstrukcije jeste od strane Šuma Republike Srpske, koje su do ovog momenta isporučile samo 35 odsto ugovorenih količina za Eko toplane. Kažu, nemaju dovoljno ljudi. Imaju 5.700 zaposlenih, najviše u jednom preduzeću u Republici Srpskoj – ističe on.

Napomenuo je da se svim ovim ugrožava grijna sezona u Banjoj Luci, te je ovim putem pozvao na razumijevanje i otvorenost prema građanima Banje Luke.

-U krajnjem slučaju, moraćemo primijeniti demokratske instrumente kako bi građani Banje Luke imali grijanje. Nećemo dozvoliti i nećemo biti odgovorni za prekid grijanja u Banjoj Luci – poručio je Kresojević.

Ovom prilikom, pozvao je Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo da obezbijede ogrev za sve građane Banje Luke i Republike Srpske po regresiranoj cijeni.

– Republika Srpska je 43 odsto pokrivena šumom, izvozimo 250 miliona KM drvnih sortimenata, a ne možemo po normalnim cijenama obezbijediti ogrjev i energent za grijanje svojim građanima – kazao je Kresojević.

Naglasio je da je Grad Banja Luka pokazao odgovornost i u domenu svoje nadležnosti, a to je komunalna usluga isporuke toplotne energije putem daljinskog grijanja i dao subvenciju od 2 miliona KM.

Predstavnik gradskog kapitala u Upravnom odboru Eko toplane Dragana Kljajić kazala je da su predstvnici Eko-toplane i ona kao predstavnik gradskog kapitala imali više sastanaka sa predstavnici Elektrokrajine u vezi sa onemogućavanjem prolaza kamiona sa sječkom.

-Postoji ugovor da se dozvoljava pristup, kako pješacima, tako i kamionima svih vrsta i da ne postoji rok, dok se ne obezbijedi neka alternativna saobraćajnica. Navode da im smeta prolazak kroz njihovu kapiju, iako za to nema pravni osnov. Smatrali smo da će biti više tolerancije i da ćemo kroz razgovor riješiti ovu situaciju. Mi na vrijeme reagujemo, ovo nam je bila krajnja mjera da o ovom problemu obavijestimo javnost – kazala je ona, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender