06. 10. 2022.
Upozorenje iz “Elektrokrajine”: Elektro mreži u Banjaluci prijeti kolaps zbog masovnog prelaska na grijanje na struju

Upozorenje iz “Elektrokrajine”: Elektro mreži u Banjaluci prijeti kolaps zbog masovnog prelaska na grijanje na struju

Upozorenje iz “Elektrokrajine”: Elektro mreži u Banjaluci prijeti kolaps zbog masovnog prelaska na grijanje na struju

Direktor preduzeća “Elektrokrajina” Dragan Čavić upozorio je danas da elektroenergetskoj mreži u Banjaluci prijeti kolaps jer hiljade stambenih jedinica ove godine prelazi na grijanje na struju zbog poskupljenja drugih energenata.

Objasnio je da Grad Banjaluka ima oko 7.000 stambenih jedinica u stambenim zgradama koje se ne griju na daljinsko grijanje gradske („Eko toplane“) toplane nego se griju u kotlovnicama privatnih firmi. Polovina njih je zbog poskupljenja odlučilo da promijeni način zagrijavanja radijatora.

Pošto zgrade nisu arhitektonski i građevinski projektovane da podnesu toliku potrošnju električne energije odjednom, Čavić upozorava da prijeti ogromna opasnost da u Banjaluci na brojnim mjestima izbiju požari, zbog povećane potrošnje neprilagođene stambenoj mreži. Moguć je ozbiljan kolaps i brojni prekidi u snabdijevanju strujom.

Zatražio je hitnu reakciju lokalne zajednice, jer postojeća elektro mreža nije projektovana za prenos tolike količine električne energije

– Ako je grad sa dva miliona subvencionisao Eko toplanu – to je samo dio Banjalučana. Treba da se pozabave i građanima u privatnim kućama, u ovim zgradama gdje rade kotlovnice i

Čavić kaže da cijeli svijet ima isti problem, a li da mi nismo u stanju da uvodimo rigidne mjere kao Švajcarska ili Njemačka. Zbog svega je uputio pismo resornom ministru, a kao rješenje predlaže subvencije koje bi se finansirale sredstvima od prodaje električne energije u Evropi, zbog ogromne razlike u cijeni.

Višković pojasnio na koji način će biti stimulisana štednja struje

– Mora se hitno postići dogovor između lokalnih zajednica i Vlade RS da se utvrdi minimalna i garantovana cijena isporuke toplotne energije potrošačima i da se za to, svim potrošačima, obezbijede sredstva, a ona se mogu obezbijediti iz energije koja neće biti utrošena za grijanje nego za izvoz. U ovom trenutku cijena megavat-časa struje na tržištu dostiže preko 1.000 evra, a cijena po kojoj se isporučuje energija stanovniku (RS) je 30 evra. Razlika je 970 evra. Ta ogromna razlika daje prostor da se rješava ovo pitanje. To je moje mišljenje. Lokalne zajednice, bez ozbira na animozitete, moraju riješiti problem. On dolazi kao brzi voz za 20 dana.

Preporučuje da se isporučiocima toplotne energije garantuje cijena za uslugu – po jedinici mjere, da li po kilovatu ili kvadratnom metru prostora – koja neće povećati životne troškove običnom čovjeku, a da se razlika subvencioniše u kombinaciji lokalnih zajednica, Vlade RS i Elektroprivrede koja bi tako smanjila potrošnju za grijanje i to prodala na tržištu.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender