28. 09. 2022.
Novi britanski kralj prvi put se obratio naciji

Novi britanski kralj prvi put se obratio naciji

Novi britanski kralj prvi put se obratio naciji

Novi britanski kralj Čarls Treći je u prvom obraćanju naciji po stupanju na presto rekao je da se obraća sa osjećajem istinske tuge.

-Kraljica, moja majka, bila je inspiracija i uzor meni i cijeloj mojoj porodici -poručio je Čarls Treći.

Naveo je da je kraljica dosta toga žrtvovala tokom svoje službe i da njena posvećenost i predanost nikada neće biti prevaziđene, kao i da je kraljica uvijek vidjela najbolje u ljudima.

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh sa najdužim stažom, umrla je juče u Balmoralu u 97. godini, nakon što je vladala 70 godina. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je odmah i bez ceremonije prešao na nasljednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa.

U  prvom obraćanju naciji kao novi suveren odao je počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj i njenom životu posvećenom službi, i poručio da će nastojati da svima služi sa poštovanjem, lojalnošću i ljubavlju.

-Kao što je i sama kraljica činila sa nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano zaklinjem da ću kroz preostalo vrijeme koje će mi Bog dati, poštovati ustavna načela u srcu naše nacije – naveo je Čarls.

On je dodao da će nastojati da služi sa lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što je, kako je naglasio, i činio cijelog života “gdje god da živite u Ujedinjem Kraljevstvu ili u oblastima i teritorijama širom svijeta i bez obzira na vaše porijeklo i uvjerenja”.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender