07. 10. 2022.
Pritvor policijskom inspektoru osumnjičenom da je znao da se sprema ubistvo Radenka Bašića

Pritvor policijskom inspektoru osumnjičenom da je znao da se sprema ubistvo Radenka Bašića

Pritvor policijskom inspektoru osumnjičenom da je znao da se sprema ubistvo Radenka Bašića

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor policijskom inspektoru Dejanu Jurišiću kojeg terete da je odavao informacije iz istrage Daliboru Railiću Dugom koji je uhapšen u okviru istrage ubistva načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

Jurišića sumnjiče da je tokom 2021. znao da se sprema ubistvo načelnika i da je imao informacije o osobama koje  pripremaju zločin, a to nikom nije rekao. Osim toga, terete ga da je od Prijedorčana iznuđivao novac.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Jurišića Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal, iznuda i zloupotreba službenog položaja.

Jurišić, Bojan Dejanović i Haris Gredelj uhapšeni su u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske 8. septembra u akciji koja je sprovedena na području Prijedora.

Kako je tada saopšteno, njih trojica bili su članovi organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio  Dalibor Railić zvani Dugi koga terete da je naručio Bašićevo ubistvo, ali i za  organizovani kriminal i šverc narkoticima.

Izvor iz istrage pojasnio je ranije „Glasu“ da je Jurišić Railiću odavao tajne informacije iz istraga. Postoje indicije da su inspektor i Dejanović od kriminalca iznuđivali određene informacije te ih ucjenjivali da rade neke stvari za njih. Dejanović i Gredelj su pušteni nakon saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Radenko Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je  Aleksandar Miljatović koji je u istrazi priznao da je to uradio po nalogu  narko dilera Dalibora Railića Dugog. Zbog ovog zločina uhapšen je i Miljatovićev kum Igor Repajić koga terete za pomaganje.

Kako je “Glas Srpske”  ranije pisao Miljatović je poslije zločina zvao Repajića da dođe po njega u Prijedor i poveze njegov auto. Istragu o ovom ubistvu započelo je Republičko tužilaštvo, a nedavno je predmet prebačen Tužilaštvu BiH.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender