24. 09. 2022.
Vučić sa Bin Zajedom o saradnji, investicijama…

Vučić sa Bin Zajedom o saradnji, investicijama…

Vučić sa Bin Zajedom o saradnji, investicijama…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu, dvodnevnu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na poziv šefa te države, šeika Muhameda bin Zajeda.

U fokusu razgovora su energetika, vojna i ekonomska saradnja, a najavljeno je potpisivanje devet sporazuma, a kao krovni – sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, poslije čega je uslijedila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje, dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i njemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsjednika Emanuela Makrona, predsjednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu.

Šefovi država razgovarali su i o novim investicijama.

UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama.

U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

O svemu tome biće riječi i tokom sutrašnjeg dela dana, kada će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svijetu u ovom trenutku.

Planiran je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma.

Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dveju zemalja, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbjednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svijetu po naftnim rezervama.

Govoriće se i o vojnoj saradnji, imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svijetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Inače, Vučiću je ovo prva zvanična posjeta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsjednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender