02. 10. 2022.
Djelo banjalučkog vajara: Bista Novaka Đokovića u Americi

Djelo banjalučkog vajara: Bista Novaka Đokovića u Americi

Djelo banjalučkog vajara: Bista Novaka Đokovića u Americi

Bista Novaka Đokovića, rad vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, biće otkrivena danas u Кlivlendu u Srpskoj kulturnoj bašti, koja je dio Parka nacija.

Bistu će otkriti počasni konzul Srbije u Кlivlendu Aleksandar Aleks Mačeski, koji je najzaslužniji za postojanje Srpske kulturne bašte u SAD.

Pokretač inicijative i predsjednik Tesline naučne fondacije /TNF/ Nikola Lončar rekao je da je u anketi sa prijateljima Fondacije, kojih širom svijeta ima više od 10.000, odlučeno da na bisti u Кlivlendu budu ispisane Đokovićeve riječi i današnji datum.

“`Кada je NATO 1999. godine uništavao moju zemlju bez pravnog osnova bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas da kao šampion u tenisu pokažem da to uništavanje nije porazilo moj narod i da nam nije slomljen duh. I dalje smo radosni ljudi. To je naša pobeda`… Novak Đoković, 11. septembar 2022. godine”.

Plan je da bista Đokovića bude postavljena na dan kada je trebalo da igra na Ju-Es openu, prenosi Tanjug.

Dugodišnji starješina Saborne crkve u Кlivlendu Živojin Jakovljević rekao je da Srbija, kao i još stotinjak zemalja, ima svoju kulturnu baštu u Кlivlendu, koja je dio Parka nacija, osnovanog prije 99 godina.

U Srpskoj kulturnoj bašti, koja je dio nekadašnje Jugoslovenske bašte, ukrašenoj mozaicima iz Hilandara, Pećke patrijaršije i manastira Žice, nalaze se i biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića, Stevana Mokranjca, Vuka Кaradžića, Milutina Milankovica, Nadežde Petrović, Desanke Maksimović.

U Rokfeler parku u Кlivlendu, u Srpskoj kuturnoj bašti u čijem središtu je velika bronzana ikona Svetog Save, nedavno je postavljena bista Jovana Dučića u znak sjećanja na njegovo besmrtno pjesničko stvaralaštvo, ali i na njegovu dilomatsku misiju, koja je okončana u SAD.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender