25. 09. 2022.
Četiri uređaja u kuhinji “gutaju” struju: Evo kako da smanjite račun

Četiri uređaja u kuhinji “gutaju” struju: Evo kako da smanjite račun

Četiri uređaja u kuhinji “gutaju” struju: Evo kako da smanjite račun

Stručnjaci otkrili kako je najbolje da koristite uređaje za kuhinju, a da njihovo korišćenje ne platite papreno.

Jedan od načina da se smanje troškovi struje jeste da domaćinstva promijene način na koji koriste uređaje. Poznati proizvođač kuhinja je istakao nekoliko uređaja koji najviše troše struju, a imamo ih u kuhinji.

Frižider podestiti na pravu temperaturu

Koliko god da su nam važni, to ne mijenja činjenicu da su oni uređaji koji najviše troše energiju u kuhinji, pa čak i u cijeloj kući. “Frižider je daleko najzahtevniji uređaj u kući, koji troši oko trećinu električne energije koju koristi tipično domaćinstvo. Iako niko ne predlaže da domaćinstva ukinu frižidere i da se vrate u dane ledenih kuća, važno je da se uvjerite da je uređaj podešen na ispravnu temperaturu”, rekao je predstavnik kompanije Nik Šaklok.

“Mnogim ljudima frižideri su  namješteni na mnogo niže temperature nego što je potrebno, a to koristi više energije da bi održalo nisku temperaturu, posebno u vremenu nakon što su vrata otvorena, omogućavajući hladnom vazduhu da izađe. Da biste uštedili energiju, idealno bi bilo da se frižideri drže na temperaturi od oko tri do pet stepeni, dok zamrzivač treba da bude podešen na -18 stepeni, istakao je on.

On je pozvao one koji žele da kupe novi frižider da “treba da se odluče za onaj sa novim zlatnim standardom energetske ocjene A+++, koji koristi do 80 odsto manje električne energije od frižidera klase D i uštedeće vam toliko novca“.

Ketler 

Kada je u pitanju kuvanje u ketleru, vredi razmisliti o tome koliko vam je vode zaista potrebno. Zagrijavanje manje vode će trošiti manje struje jer vodi neće trebati toliko dugo da proključa. Nik se složio da prepunjavanje ketlera znači da će biti potrebno mnogo duže da se voda prokuva, uz nepotrebno trošenje energije.

“Ako kuvate vodu samo da biste napravili jednu po jednu šolju čaja, mogli biste da smanjite svoje račune za energiju do 75 procenata u poređenju sa svakim sipanjem vode u ketler”, rekao je on.

Električna ploča za kuvanje

Kada je riječ o gasnim i električnim pločama za kuvanje, domaćinstva bi trebala da znaju da električna ploča za kuvanje dodaje 100 evra godišnje na račune za energiju jer im je potrebno više vremena da se zagriju od njihovih kolega na gas. Umjesto da koristi ovaj kuhinjski aparat, Nik je preporučio korišćenje mikrotalasne pećnice kao alternative za zagrijavanje hrane.

“Ustanovili smo da su mikrotalasi zapravo prilično energetski efikasne. Relativno standardna mikrotalasna pećnica će potrošiti oko 0,09 kVh električne energije za svakih pet minuta upotrebe. Ali, kada koristite ploču za kuvanje, neophodno je da koristite pravu veličinu tiganja. Korišćenje manje posude na velikoj ringli neće je brže zagrejati, ali će trošiti više energije”, rekao je on.

Čista rerna manji račun za struju?

Izbjegavate čišćenje rerne po svaku cijenu? Niste sami, ali to može doprinijeti većim računima za energiju. Čista pećnica je efikasnija od one koja je prljava od kuvanja – to je zato što toplotu apsorbuju naslage čađi i masnoće, a ne vaša hrana, što rezultira dužim vremenom kuvanja i većom potrošnjom energije.

Korišćenje friteze za kuvanje može vam uštediti novac i mnogo je energetski efikasnije, prema mišljenju stručnjaka za kuhinju.

“Prosječna friteza će potrošiti oko 0,75 kVh za pola sata kuvanja i treba mu samo trenutak da dostigne temperaturu. Nasuprot tome, prosječnoj rerni će biti potrebno 10 minuta samo da dostigne temperaturu kuvanja, a zatim će za 30 minuta kuvanja u prosjeku biti potrebno 1,5 kVh”, dodao je stručnjak, prenosi Mondo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender