28. 09. 2022.
U srijedu dvije posebne sjednice NSRS: Opozicija smatra da je jedna “diplomatski skandal”

U srijedu dvije posebne sjednice NSRS: Opozicija smatra da je jedna “diplomatski skandal”

U srijedu dvije posebne sjednice NSRS: Opozicija smatra da je jedna “diplomatski skandal”

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je dvije posebne sjednice za ovu sedmicu, prva će početi 14. septembra sa početkom u 12 sati, a odmah po njenom okončanju i druga, navjerovatnije isti dan u poslijepodnevnim satima.

U pitanju su 34. i 35. posebna sjednica u ovom mandatu, od kojih je jedna sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, a druga na zahtjev Vlade RS.

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Vlada RS utvrdila je 8. septembra, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a što će se naći na dnevnom redu 35. posebne sjednice NSRS. Za ovu posebnu sjednicu predloženi su i Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i Prijedlog Zakona o obaveznom zdravtsvenom osiguranju.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić kazao je nakon sjednice kolegijuma NSRS da je dogovoreno da se na 34. posebnoj sjednici, koja se saziva na Dodikov zahtjev, dozvoli svim predstavnicima parlamentarnih stranaka da se obrate za skupštinskom govornicom, a da će biti pristuan i predstavnik Kancelarije EU.

Dodiku, kao predlagaču, dozvoljeno je neograničeno vrijeme da govori.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak kazao je danas da će poslanici ove stranke još odlučiti da li će prisustvovati 34. posebnoj sjednici na kojoj će se odlučivati o agremanu njemačkom amabasadoru, a na kolegijumu su bili protiv njenog zakazivanja.

Sa druge strane, bili su za zakazivanje 35. posebne sjednice i smatraju da su za njen dnevni red “predložene neke dobre stvari koje će podržati”.

“Ovo je nezapamćen diplomatski skandal. Glavni cilj Milorada Dodika i SNSD-a je da RS bude zatvorena, izolovana i posvađana sa cijelim svijetom, da se od nje napravi rezervat , hermetički zatvorena rupa gdje oni na Izvršnom komitetu odlučuju i o životu i o smrti. Ta politika je propala i ova sjednica će to pokazati”, kazao je Crnadak.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender