28. 09. 2022.
Jedan od najznačajnijih projekata: Magično šetalište je nova razglednica grada

Jedan od najznačajnijih projekata: Magično šetalište je nova razglednica grada

Jedan od najznačajnijih projekata: Magično šetalište je nova razglednica grada

Uz bogat program prilagođen svim generacijama, sinoć je promovisana centralna pješačka zona, čija je rekonstrukcija završena za manje od 150 dana, te kao takva će zasigurno predstavljati novu razglednicu Banje Luke.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, u narednom periodu centar grada će tek da dobije novo ruho.

-Završili smo jedno od najljepših šetališta, koje se proteže od Palate predsjednika pa sve do Narodnog pozorišta Republike Srpske. Naša ideja je svakako da radimo i razvijamo sela, prigradska mjesta, svaki dio naše Banje Luke. Ali, centar grada je naša razglednica. Danas, uz ovo šetalište, grad je dobio jednu potpuno novu sliku i dimenziju. Izdvojili smo sredstva da obnovimo i kuću Milanovića. Kada završimo taj projekat, naš grad će dobiti jedan muzej, biblioteku. To je objekat koji je star preko 130 godina i zaslužuje da dobije novi izgled – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Dodatno, poručio je kako tu nije kraj velikim projektima koji će da promjene izmjene centar grada.

-Gradićemo Centralno spomen – obilježje, hotel „Palas“ želimo da rušimo pa da ponovo gradimo jedan moderan objekat, hotel sa pet zvjezdica. Tu je sada i ovo moderno šetalište, pa kuća Milanovića koju ćemo renovirati. Time ćemo zaokružiti jednu potpuno novu dimenziju našeg grada- rekao je on.

Dodao je kako je Banja Luka krajiška ljepotica, koja će biti sve ljepša, te da je uvjeren da će sugrađani, ali i brojni turisti uživati u našem gradu.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo poručila je kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je Grad realizovao u ovoj godini.

-Ovaj projekat je zahtjevao multisektoralnu saradnju svih naših odjeljenja u Gradskoj upravi. Uređenje i rekonstrukcija dijela zone šetališta u početku je podrazumijevala i zatvaranje ugostiteljskih objekata koji posluju ovdje. Ipak, kako bi nadoknadili sve to, Grad je izdvojio blizu 150 hiljada KM za doprinose za radnike svih ovih lokala sve do nove godine – poručila je savjetnica Šukalo.

Dodatno, kako je istakla, ovo je bio izuzetno zahtjevan projekat.

-Pored rekonstrukcije same infrastrukture unutar zemlje, dakle pločnika i zelenila, mi smo se bavili ovom cjelinom na drugačiji način i razmatrali smo kako ovaj potez može da izgleda u budućnosti. Kao što vidite, šetalište je uređeno po principu da se oslobode fasade, te će iste na ovim objektima biti naknadno uređene, a sve kako bi dobili izgled štališta kao u većim metropolama – dodala je ona.

Poručila je kako su radovi koštali nešto više od milion KM, te da su trajali mnogo kraće nego što je bilo predviđeno.

-Ponosni smo da smo ugovor sa izvođačem radova aneksirali da, umjesto 180 dana, on bude 150 dana. Ipak, radove smo završili i prije toga. Slušajući komentare naših sugrađana shvatili smo da su zadovoljni novim izgledom ovog dijela grada. Svakako da ćemo u narednom periodu dodatno raditi na uređenju bašta ovih lokala, ali i promociji ovog prostora, gdje planiramo zanimljive sadržaje tokom cijele godine – rekla je savjetnica Šukalo.

Savjetnica gradonačelnika za medije, Tanja Vukomanović dodala je da je ovo samo još jedan u nizu projekata koji su realizovani u ovoj godini.

-Nakon što smo otvorili dajak pristanište, novu plažu u naselju Srpske Toplice, nakon što smo staru fontanu vratili u grad, na novu lokaciju u Park Mladen Stojanović, modernizovali više od 5 kilometara saobraćajnica, centar grada je dobio novi izgled. Ovo šetalište je značajno za naš grad. U proteklom periodu bilo je dosta komentara kako je neugledno i zapušteno, te smo mi, nakon toliko godina čekanja, odlučili da ga u potpunosti rekonstruišemo – rekla je ona.

Poručila je kako tu nije kraj velikim radovima, te da će se u budućnosti raditi još više, kako u cijelom gradu, tako i na ovoj lokaciji.

-Bilo je kritika da će radovi dugo trajati, da su stabla posječena. Sada, kada je sve ovo gotovo i kada su radovi trajali kraće nego što je predviđeno, vidite da je su posađena nova stabla. Uz sve to, ono što će dodatno da ukrasi ovo omiljeno šetalište jesu jednoobrazne ljetne bašte ugostiteljskih objekata, kako bi ova lokacija bila uređena poput najljepših lokacija u regiji i Evropi – poručila je Vukomanović.

Za dobru atmosferu su bili zaduženi Marija Šestić, Sanja Zelić Čolić, Gradski tamburaški orkestar i DJ Filip.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender