27. 09. 2022.
Ozvaničen početak radova na dionici auto-puta Rača – Bijeljina

Ozvaničen početak radova na dionici auto-puta Rača – Bijeljina

Ozvaničen početak radova na dionici auto-puta Rača – Bijeljina

Početak izgradnje dionice auto-puta Rača-Bijeljina, svečano je ozvaničen danas u bijeljinskom naselju Velika Obarska.

Dionica Bijeljina – Rača duga 20 kilometara sastavni je dio budućih auto-puteva Banjaluka-Bijeljina–Beograd i Beograd-Sarajevo.

Ovu dionicu gradiće konzorcijum koji čine firme “Integral inženjering” Laktaši, “Srbijaauto-put” Beograd i Institut za građevinarstvo “IG” Banjaluka.
 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da moderna saobraćajnica, auto-put Bijeljina-Rača, nije samo zajednički poduhvat vlada Srpske i Srbije radi što bolje ekonomske i infrastrukturne integracije nego i simbol nacionalnog jedinstva i kruna nikada boljih i sadržajnijih odnosa.

“Danas, kada slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, okupili smo se da obilježimo početak izgradnje auto-puta koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju”, rekla je Cvijanovićeva u Bijeljini na obilježavanju početka radova na auto-putu srpskog jedinstva Bijeljina-Rača.

Ona je navela da Republika Srpska nikada nije krila da je povezivanje sa Srbijom u svakom pogledu njen vitalni interes i strateški cilj.

“Ali, naša saradnja nije niti će ikada biti na bilo čiju štetu, baš kao što nije ni ovaj auto-put koji će biti od koristi svim narodima, prije svega u BiH i Srbiji, ali i mnogo šire od toga”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ponosna na sve zajedničke projekte sa Srbijom širom Republike Srpske, ali i na ispruženu ruku prema drugima, koja nikada nije bila znak slabosti, već odraz snage i odgovornosti.

“Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regionu”, istakla je Cvijanovićeva, izrazivši sreću i ponos što su danas najviši zvaničnici Srpske i Srbije okupljeni ovim velikim i važnim povodom.

Ona je napomenula da složene globalne okolnosti kakve su danas dodatno skreću pažnju na neophodnost očuvanja mira i stabilnosti na ovim prostorima.

“U ovim teškim i neizvjesnim vremenima, posebno je važno da iskoristimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, a jedna od njih je svakako i `Otvoreni Balkan` kojem teži i Republika Srpska”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je uvjerena da bi svi narodi u BiH i privrednici u oba entiteta imali višestruke benefite od članstva u ovoj regionalnoj inicijativi.

“Baš kao što sam sigurna da energetski i infrastrukturni projekti koje realizujemo zajedno sa Srbijom nikoga ne ugrožavaju, već svakome donose korist”, navela je predsjednik Republike Srpske.

Ona je u obraćanju istakla da Republika Srpska jeste i uvijek će biti otvorena za dijalog, ali nikada neće pristati na nametanja.

“Zato ćemo nastaviti da zajedno gradimo hidrocentrale, aerodrome, puteve i gasovode, jer nikada nećemo dopustiti da mržnja i destrukcija prema Srbiji i Srpskoj ugroze naš ekonomski razvoj”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ne postoji ništa logičnije i prirodnije od međusobne bratske saradnje i zato će ona u budućnosti jačati, ne pravdajući se ama baš nikome zbog toga.

“Srećna sam što danas započinjemo izgradnju ovog auto-puta, jer je to još jedan važan korak u pravcu našeg snažnijeg povezivanja. Ova moderna saobraćajnica sutra će povezivati Bijeljinu i Raču, a za nekoliko godina biće samo jedna dionica na auto-putu od Banjaluke do Beograda. Uvjerena sam da je to naš zajednički san, koji će u najskorijem mogućem roku postati realnost”, poručila je Cvijanovićeva. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da gradnja auto-puta Rača-Bijeljina za Semberiju znači život.

“Ono što ostaje iza nas i kada odemo u političku istoriju biće to šta smo uradili. Srećan sam što smo dogovorili da radimo ovaj put, bez obzira što u ovim trenucima, kada je teška ekonomska kriza u svetu, za nas nije malo da damo 100 miliona evra za deonicu”, rekao je Vučić.

On je rekao da je veoma srećan što Srbija daje novac za ovaj put zato što se povezuju ne samo Bijeljina i Beograd, a uskoro i Novi Sad, već i drugi gradovi i mjesta u Srpskoj sa Srbijom, ali i daje prostor za dolazak investitorima. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je izgradnja auto-puteva izuzetno značajna, da će realizacija značajnih projekata u Srpskoj biti nastavljena i zatražio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se dionica auto-puta Bijeljina-Rača do Srbije, ali i do auto-puta 9. januar zove “put srpskog jedinstva”.

“Vučiću, dobrodošli na svoje i među svoje. Hvala vam za podršku. Svjedočim da Vučić nikada nije oklijevo da pomogne Republici Srpskoj i pokaže svoj odnos prema njoj na najbolji mogući način”, rekao je Dodik na obilježavanju početka izgradnje dionice auto-puta Bijeljina-Rača.

On je naveo da posljednjih godina Srpska i Srbija zajedno investiraju i obilježavaju značajne datume iz istorije.

“Nema nijedne opštine i u Brčko distriktu gdje neki projekat nije finansiran iz Srbije”, istakao je Dodik, prenosi Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender