03. 10. 2022.
Sahrana kraljice Elizabete danas uz više od 500 zvaničnika

Sahrana kraljice Elizabete danas uz više od 500 zvaničnika

Sahrana kraljice Elizabete danas uz više od 500 zvaničnika

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge biće održana danas uz prisustvo više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju “sahranom vijeka”, za londonsku policiju biće logistički i bezbjednosni izazov najvišeg nivoa.

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada, uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Biće to jedan od najvećih i najsloženijih događaja na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata, a američki predsjednik DŽozef Bajden je na vrhu liste državnika koji dolaze iz cijelog svijeta.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa, saopštila je londonska policija.

Predviđeno je da kovčeg sa telom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do danas u 10.45 časova po lokalnom vremenu, a da se zatim prenese u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice.

Opijelo počinje u 11 časova po lokalnom vremenu i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja.

Osim kanterberijskog nadbiskupa DŽastina Velbija, očekuje se da će odlomke iz Biblije pročitati i britanska premijerka Elizabet Tras, a na opijelu će biti i predstavnici drugih vjerskih konfesija.

Kovčeg sa tijelom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate.

Povorka će stići u 15 časova do zamka Vindzor, gdje će se obaviti služba i sahrana, a opijelo u Vindzoru počeće oko 16 časova, prenosi Tanjug.

Kraj opijela je ujedno i kraj javnog djela sahrane Elizabete, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Đorđa, grobnicu njenog oca kralja DŽordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender