07. 10. 2022.
22 pravila za srećan život: Savjeti najdirektnijeg ruskog psihijatra Mihaila Litvaka

22 pravila za srećan život: Savjeti najdirektnijeg ruskog psihijatra Mihaila Litvaka

22 pravila za srećan život: Savjeti najdirektnijeg ruskog psihijatra Mihaila Litvaka

Mihail Litvak je jedan od najpoznatijih ruskih psihijatara i psihoterapeuta, a ovaj stručnjak je praktično do dana smrti bio veoma aktivan i rado je davao savjete i pisao pitke tekstove potkrepljene primjerima iz prakse o svakodnevnim problemima sa kojima se većina nas susreće.

Litvak je za života objavio preko 30 knjiga, od kojih je svakako najpoznatija “Psihološki aikido”, a prodate su u više od 5 miliona primjeraka, prenosi ŽenaBlic. Cijelo svoje postojanja posvetio je tome da pomogne ljudima da bolje razumiju sebe i druge, prevaziđu mentalne probleme i žive smirenije, te ispunjenije.

Svijetu je u amanet ostavio 22 pravila srećnog života, koji na prvu loptu zvuče pomalo okrutno i sebično, ali su zapravo vrlo mudri.

1. Sreća nije cilj

Ne juri za srećom. Nećete naći zadovoljenje u drugim ljudima ili materijalnim stvarima. Sreća dolazi iznutra, a ovo stanje možete postići kada naučite da uživate u životu. Morate da savladate vještinu razvijanja svojih sposbnosti i da ostvarite ono što ste željeli da postignete, i to će biti vaš put do sreće.

2. Prestanite da zavisite od tuđih mišljenja

Ako ste zadovoljni sobom i uvjereni da ste dobra, pametna i vrijedna osoba, nikada vam neće biti bitne procjene ili osude drugih ljudi.

3. Ne čekajte i ne pitajte

Ako zaista nešto želite da uradite, nemojte čekati i pitati nekog za dozvolu da to uradite. Pokušajte da budete onaj koji kontroliše svoje poteze.

4. Ne budite teoretičari

Budite zrela osoba koja znanje pretvara u djelo. Nezreo čovjek često ima znanje, ali ne zna da ga primjeni, pa mu ne preostaje ništa nego da kritikuje druge.

5. Dobro planirane akcije su ključ uspjeha

Obavezno planirajte svoje aktivnosti i organizujte svoj život u skladu sa svojim prioritetima, i sreća će vas neupitno pratiti.

6. Ne krivite druge za svoje greške

Vaš najveći neprijatelj je onaj koji vreba u budućnosti, čekajući da se okliznete. Vaš najveći neprijatelj – to ste vi sami. A borba protiv ovog neprijatelja je žestoka.

7. Niste dolar da svima udovoljite

Ako pokušavate da ugodite svima, odmah ćete upasti u velike probleme. To je nemoguće. Ako i pokušate, osjećaćete se neprijatno i emocionalno iscrpljeno.

8 Nikom ne ostajte dužni, ni novac ni usluge

Zapamtite ovo pravilo. Ništa ne dolazi lako ni besplatno. Nemojte se plašiti da saznate cijenu neke usluge, pitajte i nemojte nikom ostati dužni, čak ni kad vam nešto prijateljski učini.

9. Sanjate stvarne snove

Ako volite da maštate, sanjajte o onome što je moguće da ostvarite. Ne gubite vrijeme razmišljajući o nerealnim planovima.

10. Depresija nije prosti mrak

Ne potiskujte depresivna osjećanja. Depresija je bolna, loša i neprijatna. Ali daje nam i uvide u našu ličnost – šta je ono što vas tjera da idete dalje, a šta vas usporava na putu.

11. Komunicirajte sa neprijateljima

Razgovor sa prijateljima je, bez sumnje, veoma prijatan. Ali samo u razgovoru sa neprijateljima možete da naučite nešto novo o sebi. Zato je ponekad bolje slušati neprijatelje nego prijatelje.

12. Knjiga je najbolji savjetnik

Čitanje pouzdanih knjiga je uvijek korisnije od usputnog razgovora koji vodite samo da biste se družili.

13. Provodite vrijeme pristojno i korisno

Ne zalazite u tuđe živote, već se fokusirajte na ono što vam pomaže kao što su nauka ili filozofija, na primjer.

14. Odnosi služe za lični rast

Ako otkrijete da vam veza, bilo romantična ili poslovna, smeta i imate problema u njoj, preispitajte je ili idite iz nje. Život je jedan, živite ga srećno.

15. Ne plašite se novih ljudi

Ako se plašite razgovora sa ljudima, oslobodite se ovog straha, Dozvolite sebi, samo na trenutak, pomisao da vas ta osoba možda doživljava pozitivno i tretira ispravno.

16. Nema razlike među polovima

Ideja o razlici između muške i ženske logike je sama po sebi nelogična. Čovjek je ili pametan ili nije.

17. Ne bojte se usamljenosti

Ako ste sami, ili čak ostavljeni, nemojte se plašiti. Celibat je dio vaše zrelosti i duhovnog rasta. Osim toga, kada ste sami, možete da budete daleko produktivniji nego inače.

18. Dijelite radost

Nikada nemojte biti previše sebični u pogledu sopstvene sreće. Kada je dijelite sa prijateljima, sreća se uvećava. Postaje veća – jer gledati koliko su srećni vaši voljeni.

19. Pratite svoj tempo

Neki idu kroz život sporo, neki brzo. Svi smo različiti, svi živimo svojim tempom.

20. Ignorišite uvrede i kritike

Onog dana kad postigneš svoj cilj, ništa od toga neće biti važno.

21. Pohvalite sebe

Ko ne zna da pohvali sebe, taj će obavezno kritikovati nekog drugog. Čak i onda kada nema šta da kaže.

22. Naučite da živite za sebe

Dok god se trudite da nađete odobrenje od okoline, živjećete za druge.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender