01. 10. 2022.
Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplijenjenih kod Trampa

Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplijenjenih kod Trampa

Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplijenjenih kod Trampa

Ministarstvo pravde SAD može da nastavi sa pregledom povjerljivih dokumenata koje je FBI zaplijenio na imanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na Floridi, dok traje žalbeni postupak, odlučio je danas federalni sud.

Jedanaesti okružni apelacioni sud SAD, sa sjedištem u Atlanti odobrio je nastavak istrage saveznog tužilaštva u vezi oko 100 zaplijenjenih dokumenata koji su označeni kao povjerljivi, a koju je suspendovala američki okružni sudija Ejlin Kenon sve dok nezavisni arbitar, Rejmond Diri, koga je imenovala, ne pregleda materijale, prenosi Rojters.

Apelacioni sud je, takođe, saopštio da će pristati da se poništi dio naloga nižeg suda koji je zahtijevao od vlade da preda zapise sa oznakama povjerljivosti na specijalni pregled od strane nezavisnog arbitra.

Vijeće je dodalo da je odluka “ograničene prirode”, pošto je Ministarstvo pravde zatražilo samo dejlimično odlaganje do žalbe, i da nije bilo u mogućnosti da odluči o meritumu samog slučaja.

Trampovi advokati bi potencijalno mogli da sada traže od Vrhovnog suda SAD da se izjasni o ovom pitanju, navodi Rojters.

Tramp je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma povjerljivi, uključujući i strogo povjerljive dokumente na svom imanju MaraLago u Palm Biču nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine. Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage.

Američki okružni sudija Ejlin Kenon je prošle nedjelje ovlastila novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda cio set dokumenata, zaplijenjenih u FBI pretresu Trampovog imanja MaraLaga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad. (Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender