BANJA LUKA IZA ĆOŠKA: Izlet na Vrbas

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA: Izlet na Vrbas

U nedjeljno popodne, kada banjalučku dolinu pritisne sunce, aleje miruju, ulice su prazne, najbolje je otići uz Vrbas, uzvodno, prema klisurama i kanjonima.

Kroz njih uvijek bruji svježina.

Rijeka je ledena i sve do grada ima odlike planinske vode sa dosta brzaka i kamenja. Obala je ponegdje betonirana – tek da ima mjesta za sto i stolice – češće je zelena sa pjeskovitim i šljunkovitim prilazima.

Izlet na Vrbas 2

Od Obilićeva, Srpskih Toplica, preko Karanovca, prije i poslije kanjona Tijesno, u Rekavicama i sve do Krupe na Vrbasu  – puno malih izletišta, plaža, kupališta, pa i i kampova. Uz neizbježne kafane i vikendice koje, ipak, nisu zauzele sve.

To je Jug grada i geografski i na onaj drugi način koji se da opisati slikama: poneka stara fasada, bjelasanje slapova na suncu, dajaci u plićaku i preplanule kože.

Izlet na Vrbas 3

Ovaj maj je je donio poplave, jun pljuskove i nevrijeme, a jul nastavio sa istom štafetom, ali ne treba odustati jer ne treba vam mnogo.

Društvo, gorivo za 5-10 kilometara puta, ili bicikl, ili karta za gradski autobus, malo slobodnog vremena i malo, samo malo sunca…


„Banja Luka iza ćoška“ je posebna rubrika na Kontakt portalu, koja će poslužiti i kao alternativni turistički vodič i hronika grada, za one koji ga već znaju i one koji tek hoće da ga upoznaju.


 

(KONTAKT PORTAL)

Komentari