Cvijanovićeva: Formiranje nove Vlade RS u najskorije vrijeme

Cvijanovićeva: Formiranje nove Vlade RS u najskorije vrijeme

“Spremna sam da za nekoliko dana odem u Narodnu skupštinu Republike Srpske, tamo podnesem ekspoze i zatražim podršku za novu Vladu Srpske”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare, na kojoj je predsjednik Srpske Milorad Dodik saopštio da joj daje mandat za sastav Vlade.

Cvijanovićeva, koja je i aktuelni premijer Republike Srpske, kaže da sadašnja Vlada nije uspjela da završi dio poslova, jer je bila ometena katastrofalnim poplavama i određenim političko-ekonomskim okolnostima.

Ona je istakla da će Vlada nastaviti da radi na jačanju Republike Srpske u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu.

“Nova vlada će, kao i dosadašnja, biti na raspolaganju građanima, svim socijalnim partnerima. Započete poslove moraćemo završiti u nekom narednom periodu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će nova Vlada na postojeću listu priorireta dodati i nove, kao što su socijalna osjetljivost, koja je već pokazana, a koja će biti karakteristika i nove Vlade.

“U proteklom periodu uspjeli smo u teškim i složenim okolnostima pokazati tu socijalnu osjetljivost povećanjem plata i penzija, da završimo neke projekte, završimo studentske domove, da privedemo kraju i program zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i da intervenišemo i pokažemo da jesmo narodna Vlada onda kada je to bilo potrebno stanovništvu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je među prioritete navela i jačanje privrede, stvaranje dobrih okolnosti i prilika za otvaranje novih radnih mjesta, te intervenciju da se očuvaju postojeća radna mjesta.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u prethodnom periodu smanjen nivo nezaposlenosti.

U javnom sektoru, ističe Cvijanovićeva, biće prisutna snažnija intervencija i veći iskorak nego do sada kada je riječ o sređivanju stanja u ovoj oblasti, te uvođenje više reda, snage i odgovornosti po pitanju rada kontrolnih organa.

Cvijanovićeva je zahvalila za ukazano povjerenje, ističući da za nju nema nepoznanica u poslu kojeg je radila u prethodnih godinu i po dana, te da zna šta su potrebe, prednosti i nedostaci društva.

Zapošljavanju, radu i privredi istaknutija pozicija

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će u narednom periodu biti reorganizacije ministarstava, te da već postoji određena šema.

“Radićemo na tome da oblasti – zapošljavanje, rad, privreda – dobiju možda istaknutiju poziciju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će reorganizacija biti rađena na smislen način, jer postoje određene stvari gdje je potrebno intervenisati.

Cvijanovićeva je napomenula da je i ranije postojala namjera za reorganizaciju, ali da nisu bili stvoreni uslovi za to.

Ona je navela da za reorganizaciju ministarstava postoje i zahtjevi socijalnih partnera.

Aktuelna Vlada Republike Srpske ima 16 ministarstava.

(agencije, NN)

Komentari

Komentariši