Banjaluka: Penzioneri tuže svog predsjednika

Rakulj: Biće bolji standard penzionera

Rakulj kaže da se i dalje isplaćuju penzije koje nisu zarađene u Republici Srpskoj i da se za isplatu koristi više novca nego što Fond penzijsko-invalidskog osiguranja ima, ali da se polako ide ka stabilizaciji tih prihoda i izdataka.

Rakulj je danas u Novom Gradu rekao da to neće zadovoljiti u potpunosti penzionere, naročito one sa malim penzijama.

“Nijedno društvo ne može obezbijediti dobre penzije za malo staža. Mi smo kao društvo malo radili, mnogo je ljudi odradilo pola radnog vijeka koliko se odrađuje na Zapadu”, ukazao je Rakulj.

On je naveo da je samo 7,5 odsto penzionera radilo puni radni staž od 40 godina.

“Sve vlade od rata su tako rješavale socijalne probleme i tako mi u procentu prema broju stanovnika imamo najviše penzionera od zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Rakulj.

Navodeći da su penzije imale “hod na gore”, a da tržišne cijene idu polako dolje, on je izrazio nadu da će i to uticati da standard koliko-toliko poraste.

Rakulj se nakon sjednice Regionalnog odbora udruženja penzionera sastao i sa načelnicom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić, koja je nakon sastanka navela da je razgovarano o pomoći penzionerima u ovoj lokalnoj zajednici.

“Mi smo uglavnom išli na davanja u naturi, jer smo smatrali da novac koji prebacimo u toj mjeri neće stići do svakog penzionera, a pomoć u vidu zimnice hoće”, rekla je Rajilićeva i naglasila da će opština i ubudućnosti pomagati penzionere.

Ona je dodala da opština podržava Udruženje penzionera u Novom Gradu i tako što jednom ili dva puta godišnje pomaže izlete ili druge aktivnosti za sadržajniji život penzionera.

Predsjednik opštinskog Udruženja penzionera Nedeljko Zgonjanin naglasio je da je Udruženje ispunilo sve programske zadatke za ovu godinu.

“Između ostalog, poklon pakete je dobilo svih 462 penzionera u Novom Gradu sa najnižom penzijom od 173 KM”, naveo je Zgonjanin i dodao da Udruženje pomaže najugroženijim penzionerima koliko može, a organizuje i brojne aktivnosti u koje se može uključiti ova kategorija stanovništva.

Komentari

Komentariši