08. 04. 2020.
Interaktivna rasvjeta u obliku cvijeta

Interaktivna rasvjeta u obliku cvijeta

Interaktivna rasvjeta u obliku cvijeta

Studio “HQ Architects” iz Tel Aviva instalirao je “Warde”, četiri ogromne interaktivne skulpture na trg Valero u Jerusalimu koje “procvjetaju” kada im pješaci priđu. Skulpture u obliku bulke donose živost i boju zapuštenom trgu i obezbjeđuju osvjetljenje noću, a hladovinu danju kada skulpture “procvjetaju”.

interaktivna-rasveta-u-obliku-cveta-1

Skulpture su postavljene u dva para, od kojih je jedan postavljen na ulazu u gradsku tržnicu, a drugi se nalazi u blizini tramvajske stanice. Bandere u obliku crnih stabljika završavaju se “tučkom” koji sadrži lampe i crvenim “laticama” od tkanine koje se izduvaju kada u blizini nema nikoga. Električna skulptura uz pomoć senzora reaguje kada se prolaznici ili tramvaj približe i naduva devet metara široke cvjetove.

Interaktivna rasvjeta u obliku cvijeta

Ovaj projekat je dio pokušaja uprave da se unaprijede javne površine u centru grada i u ovom slučaju, poboljša loše stanje trga. Cilj projekta “Warde” nije da se bori protiv haosa, već da obasja urbani prostor šireći ova četiri elementa koji će kao nagoveštaj fantazije pomoći da se prebrodi realno stanje trga“, objašnjavaju arhitekte.

interaktivna-rasveta-u-obliku-cveta

 

(kucastil.rs)