Evo kako izgleda kada hodate preko Kanjona Tijesno (VIDEO)

Nijemac koji je ”prehodao” Tijesno: Osjećaj je nevjerovatan

– Uopšte me nije bilo strah dok sam prelazio kanjon Tijesno. Po užetu sam hodao uz pjesmu, jer volim pjevušiti dok stojim usred ničega – rekao je njemački sportski penjač Julijan Mitermajer, koji je u nedjelju na visini od 400 metara na najlonskom užetu u oba pravca prešao 430 metara širok kanjon reke Vrbas.

Ovaj poduhvat izveden je u sklopu festivala „Drill and Chill Climbing and Highlining“, koji je održan u BiH od 8. do 18. septembra.

 – Prije oko mjesec jedan moj prijatelj koji je i ranije učestvovao na festivalima poput ovoga pričao mi je o potencijalima koje pruža kanjon Tijesno u BiH – rekao je Mitermajer za Avaz.ba

Iako ga je sve što je čuo mamilo da dođe i pređe kanjon, nije bio siguran da će uspjeti da dopremi toliko opreme u BiH kako bi prelazak učinili mogućim.

– Cilj mog prelaska preko kanjona Tijesno uopšte nije bio da postavim svjetski rekord, već sam se na to odlučio zato što mi se na prvi pogled dopalo to mjesto, kao i sama činjenica da postoji mogućnost da baš tu razvučemo uže – govori Mitermajer.

Ističe da nakon pet godina bavljenja ovim sportom više nema straha kada se upusti u ovakve poduhvate.

– Nisam se plašio dok sam stajao na užetu širine nekoliko centimetara na visini od 400 metara. Bio sam uvjeren da je uže razvučeno dobro i da je sve sigurno, koliko može biti. Prvo i osnovno pravilo ovog sporta jeste da morate ostati smireni, koliko god to nemoguće zvučalo kada ste u takvim situacijama – naglašava Mitermajer.

Kaže da je osjećaj kada se nađe na toj visini zaista nevjerovatan i teško ga je opisati riječima.

– Stojite u sredini ničega i samo pokušavate održati ravnotežu, i fizičku, ali i mentalno, pa mogu reći da su ovakvi poduhavti na neki način i meditacija – ispričao je ovaj sportski penjač.

On se ovim sportom počeo da bavi prije šest godina, a kako kaže, s obzirom na to da je odrastao u blizini planina, njegova ljubav prema njima je jasna.

– Oduševljen sam prirodom koju sam vidio u BiH i definitivno ću se ovde vratiti. U BiH sam sreo dobre i opuštene ljude koji su u lijepoj atmosferi napravili nekoliko kvalitetnih penjačkih staza koje će se koristiti za razvoj ovog sporta. Smatram da BiH ima ogroman potencijal za razvoj, a ja sam vidio tek djelić – zaključio je Mitermajer.

(Avaz)

Komentari