Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti

Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti

Tim naučnika otkrio je najveći svjetski podvodni bazen metana u Tihom okeanu, a proteže se od Centralne Amerike do Havaja.

Naučnici strahuju da bi taj metan mogao imati negativne uticaje na klimatske promene. Stručnjaci smatraju da bi to otkriće moglo uticati i na odnos ljudi, odnosno kupača, prema vodi, ali i da bi metan mogao izazvati poremećaj u atmosferi, zbog količine plina koji bi mogao da završi u atmosferi.

Strahuje se da bi metan mogao doprineti klimatskim promenama. Stručnjaci navode da se metan zagreva 25 puta brže od ugljendioksida, ali da se ne zadržava toliko dugo u atmosferi kao ugljendioksid.

Već odavno postoji zabrinutost da bi se podvodni metan, koji se nalazi na arktičkom morskom dnu, mogao osloboditi i dovesti do globalnog zagrevanja. Međutim, sada je visok nivo metana otkriven i na vodenoj površini, preko ogromnog prostora Tihog okeana.

Posebnu pretnju predstavlja podvodni bazen bogat metanom, koji se proteže od obale Centralne Amerike do Havaja. Naučnici strahuju od njegovog oslobađanja.

(Nezavisne)

Komentari