Za sedam dana sankcionisano 77 pijanih vozača

Za sedam dana sankcionisano 77 pijanih vozača

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj, u periodu od 27.02. do 06.03.2017. godine, otkriveno je ukupno 848 prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj.

“Od ukupno 1791  kontrolisanih učesnika u saobraćaju, za učinjene prekršaje izdato je ukupno 814 prekršajnih naloga. Iz saobraćaja je isključeno 96   vozača i 15 vozila”, navode se u saopštenju CJB Doboj.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sankcionisano je 77 vozača.

U saopštenju se navodi da je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od preko 1,5 gr/kg, 6 vozača je  lišeno slobode.

“Od toga, kod 5 vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od preko 1,5 gr/kg, dok je jedan vozač odbio da se podvrgne alkotestiranju. Kod 22 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 0,8 do 1,5 gr/kg, dok je kod  49 vozača utvrđena koncentracija alkohola u organizmu do 0,8 gr/kg”, navodi se u saopštenju.

U navedenom periodu sankcionisano je 229 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Od toga kod 173 vozača evidentirano je prekoračenje u rasponu od 10 do 20 km/h.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 105 učesnika u saobraćaju, 11 vozača je sankcionisano  zbog nepropisnog prevoza djece u vozilima dok su 4 pješaka lišena slobode zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Od ukupno kontrolisanih 18 vozača mopeda, motocikla i bicikla sankcionisano je 8 vozača mopeda, 1 vozač motocikla i 7  biciklista.

“U cilju povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na putevima koje operativno pokriva CJB Doboj, u periodu od 02. do 05.03.2017.sprovedena je regionalna akcija usmjerena na  kontrolu kontrolu brzine kretanja vozila i kontrolu vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i biciklista”, navode iz CJB Doboj.

(Nezavisne)

Komentari