Dodik: Srpska je želja Srba da u miru i slobodi budu svoji na svome

Dodik: Srpska je želja Srba da u miru i slobodi budu svoji na svome

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da Republika Srpska predstavlja želju srpskog naroda za slobodom i plemenitom idejom da se živi u miru i bude svoj na svome.

Dodik je na svečanoj akademiji u Banjaluci, u okviru obilježavanja 9. januara – Dana Republike, podsjetio da je Republika Srpska osnovana na današnji dan prije 26 godina, ali da postoji mnogo duže – koliko i srpski narod na ovim prostorima.

“Od davnih vremena, hrišćanski, srpski identitet je sastavni dio događaja i dokumenata. I čuvena Povelja Kulina bana počinje riječima: žU ime Oca i Sina i Svetog Duhaž, a završava sa žNeka mi Bog pomogne i ovo Sveto Jevanđeljež, sve do onih vremena kada smo se odupirali tuđinskoj vlasti, štiteći pravo na slobodu, svoju vjeru i srpski jezik”, rekao je Dodik.

Republika Srpska su, kako je naveo, i “Nevesinjska puška”, Gavrilo Princip i “Mlada Bosna”, kao i Petar Kočić i njegove riječi u borbi za slobodu protiv tuđinske okupacije i nametanja: “Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas”.

Dodik je naglasio da su Republika Srpska i Jovan Dučić, Ivo Andrić, Skender Kulenović, Branko Ćopić, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Milovan Milovanović, Nikola Tesla, Emir Kusturica i svi pripadnici srpskog roda koji su pripadali srpskom kulturnom prostoru i identitetu, kao i svim drugim narodima koji su znali da cijene istinske vrijednosti.

“Zar učesnici oslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu i Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu nisu bili na istoj strani, i života i istorije, zar bitke na Neretvi i Sutjesci i akcija žKoridor životaž u Posavini u prošlom ratu nisu vođeni sa istim ciljem – da živimo u miru i slobodi, svoji na svome. Tako je bilo u prošlosti koju znamo cijeniti, a i u ovom vremenu, kada idemo ka budućnosti svojim korakom”, poručio je Dodik.

Srpska pokazala razvoj uprkos ritiscima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska, bez obzira na nebrojene političke i finansijske pritiske, pokazala da može obezbijediti razvoj i rast.Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, Dodik je naglasio da je stvaranjem i odbranom Srpske, zaštićeno kolektivno pravo srpskog naroda, a njenim ekonomskim jačanjem, izgradnjom i modernizacijom osigurana prava svih građana Srpske.

On je napomenuo da život u Srpskoj proteklih 26 godina nije uvijek bio lak, na šta su uticale razne okolnosti, poput ratnih razaranja, skoro uništene privrede i infrastrukture, potpune izolacije i neopravdanog nepovjerenja drugih u mogućnost da je Srpska spremna da se uzdigne, stvori novu vrijednost i izgradi mirno i moderno evropsko društvo.

Dodik je dodao da su, nažalost, uz brojne iskrene i dobronamjerne strance, u Sarajevu boravili i oni koji su pokušavali da Srpsku učine bespomoćnom da bi lakše upravljali mimo narodne volje.

On je rekao da su pred Republikom Srpskom brojni investicioni projekti koji će biti realizovani, a čiji je cilj razvijenija Republika Srpska u kojoj svi njeni građani žive bolje i sigurnije.

“Svako od nas treba da učini ono što je do nas – govorio je pokojni patrijarh Pavle. Svako od nas treba misliti na otadžbinu Republiku Srpsku, onako kako su to činili brojni junaci i velikani kroz vjekovnu istoriju. Trebamo biti ponosni na sebe i svoje uspjehe, ali se radovati i onim tuđim. Od naših planova i ciljeva nećemo odustajati, nekada to neće biti u željenim rokovima”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Republika Srpska uspjela očuvati finansijsku i bezbjednosnu stabilnost, u kojoj svi parametri pokazuju, iako nekada nedovoljan, ali ipak postojan rast, u kojoj penzioneri redovno dobijaju penzije, a radnici plate, u kojoj su izgrađene brojne institucije i realizovani mnogi kapitalni infrastrukturni projekti.

“Uskoro ćemo završiti i auto-put po imenu ž9. januarž, trasa Banjaluka-Doboj, čije smodionice od Laktaša do Drugovića i od Doboja do Prnjavora već otvorili. Gradimo puteve po najmodernijim standardima, našim znanjem i ne planiramo se zaustaviti dok takvim putevima ne povežemo cijelu Republiku Srpsku. Ne planiramo se zaustaviti i dok se auto-putem preko svoje teritorije, ne povežemo i sa našom Srbijom”, poručio je Dodik.

On je istakao da su po svjetskim standardima izgrađeni bolnički objekti u Bijeljini i Nevesinju, te da se grade u Doboju i Istočnom Sarajevu, a u Banjaluci renovira Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Dodik je naveo da su na ponos svih građana Republike Srpske izgrađena i sjedišta državnih institucija u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Radimo i gradimo oslanjajući se i na podršku i pomoć Srbije. Srpski narod je u nacionalnom, jezičkom i kulturnom pogledu, jedinstven i nedjeljiv. Srbija je naša matica i naša ljubav i to ne bi trebalo nikome da smeta”, rekao je Dodik.

On je najavio da će na Sretenje, 15. februara, biti potpisan dokument kojim će Srbija i Srpska obavezati svoje državne organe da stvore materijalne, društvene i političke uslove za uspješan razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda.

“Naš odnos prema Srbiji nije usmjeren protiv bilo koga. I narod Srbije, kao i narod Srpske, želi da živi u miru i poštovanju sa svim drugim narodima u našem okruženju. Svima na Balkanu treba mir zauvijek, a sve sporove treba ostaviti u prošlom vremenu i da pitanja rješavamo dogovorom. Republika Srpska nastavlja dalje, svojim korakom”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je na referendumu pokazano narodno jedinstvo, a na brojnim proteklim izborima i podrška politici i vlastima koje vode Republiku Srpsku.

Dodik je izrazio nadu da će narodno jedinstvo biti osnova za jedinstvo svih političkih subjekata kada je riječ o pravima i interesima Republike Srpske.

“Uz praznik Republike, u januarskim danima proslavljamo i hrišćanski praznik koji poziva na mir. Želim da vas pozdravim pozdravom – žMir Božiji, Hristos se rodiž! Srećan nam Dan Republike. Živjela Republika Srpska. Živjela Srbija i srpski narod. Živjeli svi građani Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Borba za republiku srpsku još nije završena

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da borba za Republiku Srpsku još nije završena, jer ne jenjavaju ataci na njena prava utvrđena međunarodnim Dejtonskim sporazumom, na njene institucije i praznike.”Zato neće prestati ni naše htijenje da jačamo Republiku, da je činimo boljom, naprednijom, pravednijom, slobodnijom i samostalnijom – onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu”, poručio je danas Dodik, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske koja se održava u Banjaluci.

On je naglasio da je neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu.

Dodik je poručio da BiH ne može biti samo po mjeri i želji jednih, jer je to štetno za sve, te da se time razara mir, stabilnost i šansa za opstanak BiH.

On je istakao da Republika Srpska nije dobijena na mirovnoj konferenciji, ni odlukom nekog suda, pa je srpskom narodu niko i ne može oduzeti administrativnim mjerama.

“Tog 9. januara 1992. godine mi smo, proglašavajući Republiku Srpsku u svojoj instituciji u Narodnoj skupštini, udarili kamen temeljac svoje budućnosti u slobodi. Sloboda je uvijek predstavljala ideal srpskog naroda. Ideal, zbog kojeg smo u prošlosti plaćali visoku cijenu, ali nismo odustajali”, rekao je Dodik.

On je istakao da se plaćanjem te cijene srpski narod izborio za slobodu koju nikada nije ljubomorno čuvao samo za sebe, već je uvijek bio spreman da i sa drugima dijeli države koje su nastajale, uglavnom, borbom i žrtvama srpskog naroda, pa čak i sa onima koji su se borili da tu slobodu i državu ne dobije.

“Republika Srpska je država koja garantuje i štiti ljudska prava i slobode svim svojim građanima bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, obrazovanje, imovinsko stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili bilo koje drugo lično svojstvo ili opredjeljenje”, naglasio je Dodik.

On je dodao da zlonamjernima to ne vrijedi pokazivati i dokazivati.

Dodik je naveo da je vrijeme pokazalo da se više ne smije oklijevati u zaštiti ustavnog poretka Republike Srpske, zasnovanog na međunarodnom pravu i
da treba poručiti da će Srpskoj biti vraćene sve nadležnosti koje su joj otete i prenesene na nivo BiH.

On je poručio da Republika Srpska svojim opredjeljenjem za vojnu neutralnost i demilitarizaciju dokazuje odricanje od rata kao načina rješavanja nesporazuma i sukoba.

“Po Dejtonskom sporazumu Republika Srpska je država, a BiH državna zajednica, možda više zajednica država. Zašto i za koga onda Ustavni sud BiH sve vrijeme donosi odluke s ciljem da konfederalno uređenje BiH transformiše u unitarno, dajući podršku nametnutim i neustavnim institucijama na nivou BiH”, upitao je Dodik.

On je ocijenio da je cilj toga da Republiku Srpsku svede na praznu ljušturu i bezličnu regiju, te podsjetio na izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna koji je rekao – “Uzmite entitetima vojsku, policiju i finansije, i entiteti će uvenuti”.

Dodik je rekao da je Ešdaun najviše kršio Dejtonski sporazum i međunarodno pravo, ali da za njega nema suda.

Predsjednik Srpske je poručio da se Republika Srpska neće odreći prava na referendum kao odraz narodne suverenosti, već da će se, naprotiv, tražiti odluka naroda svaki put kada se ocijeni da je ugrožena suštinska osnova Republike i njena neotuđiva prava.

“Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost, tražićemo i čekati jedinstvo svih političkih partija. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo, koje nam niko ne može oduzeti. U narednom periodu na referendumu ćemo donijeti i novi Ustav Republike Srpske, koji je većim dijelom napisan i u skladu je sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, iako mnogi pokušavaju drugačije prikazati, Republika Srpska nema problem sa BiH onako kako je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Glas srpske da se čuje i uvažava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da Srpska nije pristala da bude prezrena, već želi da se njen glas čuje i uvažava u BiH i svim regionalnim i međunarodnim forumima.Dodik je na svečanoj akademiji u Banjaluci, u okviru obilježavanja 9. januara – Dana Republike, naveo da ni Ustavni sud BiH nije mogao zabraniti Srpskoj da svoje izvještaje o stanju i odnosima u BiH šalje Savjetu bezbjednosti UN.

“Time smo izborili pravo da se i naše viđenje nađe na tom forumu, da jednostrani i neprijateljski izvještaji visokih predstavnika ne bi bili jedini predmet rasprave. Time se pomoglo i principijelnim stavovima Rusije da se suprostavi neistinitim i zlonamjernim napadima na Srpsku, promovišući međunarodno pravo kao osnovu za odnose među narodima i državama”, rekao je Dodik.

On je poručio da srpski narod u Srpskoj, Srbiji i cijelom svijetu nikada neće zaboraviti veto Rusije na prijedlog zapadnih zemalja da se Srbi rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN proglase genocidnim.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Republika formalno nastala 9. januara 1992. odlukom poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, te da je Narodna skupština 28. februara te godine donijela i Ustav Srpske, kao najviši pravni akt državnosti, čime je srpski narod na ovim prostorima pokazao demokratsku i državotvornu zrelost i odlučnost da štiti svoju istoriju i suverenost.

“Sve to smo u ratu branili i odbranili – svoju Republiku, njen narod, teritoriju i institucije. Svoju državnu samostalnost unijeli smo u završne mirovne pregovore u Ženevi i Njujorku, a u Dejtonu još jednom potvrdili i međunarodnim priznanjem kao strana potpisnica svih aneksa mirovnog sporazuma kao njegovih suštinskih i provedbenih dokumenata”, napomenuo je Dodik.

On je istakao da je Srpska međunarodno priznanje imala kao učesnica u brojnim mirovnim pregovorima i planovima koji su prethodili Dejtonskom sporazumu.

“Prema tom sporazumu i Ustavu BiH, koji je njegov sastavni i najvažniji dio, BiH je zajednica dva državotvorna entiteta, koji imaju primat u odnosu na tu zajednicu. BiH u Dejtonu nije dobila nikakvo državno određenje, već je samo nazvana ‘Bosna i Hercegovina'”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je BiH zemlja sa međunarodno priznatim granicama i minimalnim nadležnostima, definisanim najvećim dijelom u spoljnim odnosima, dok skoro cijeli unutrašnji suverenitet pripada entitetima, koji je čine.

“Svaki put nakon opštih izbora, ‘BiH’ se sastavlja konstituisanjem organa – Predsjedništva, Parlamentarne skupštine sa dva doma – Predstavničkim i Domom naroda koji potvrđuju izbor članova Savjeta ministara. Predsjedništvo BiH je izvršni organ vlasti, a Savjet ministara i Stalni komitet za vojna pitanja su samo njegova pomoćna tijela”, objasnio je Dodik.

On je ocijenio da BiH nije izborna jedinica ni za šta, navodeći da se članovi Predsjedništva biraju neposredno u entitetima, kao i poslanici Predstavničkog vijeća, a skupštine entiteta biraju delegacije u Dom naroda.

“Na nivou BiH ne mogu se donijeti odluke bez entitetske saglasnosti. U Parlamentarnoj skupštini mora postojati entitetska većina, a ni odluka Predsjedništva BiH, donesena preglasavanjem nekog od članova iz reda konstitutivnih naroda, ne može stupiti na snagu ako je odbaci skupština entiteta”, konstatovao je Dodik.

On je naveo da je takvu BiH odredio Dejtonski mirovni sporazum, dok je sadašnja BiH antidejtonska i nastala je nametanjem i korištenjem nepravnih “bonskih ovlaštenja” koje je sam sebi dao visoki predstavnik.

“Postojanje visoko decentralizovane BiH, zasnovane na dogovoru sva tri naroda, suština je Dejtonskog sporazuma. Takva BiH je godinama sistematski ubijana odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH sa tri stranca koji su se uvijek stavljali na stranu Bošnjaka i njihovih neumjerenih i neprekidnih zahtjeva za centralizacijom i unitarizacijom”, naglasio je Dodik.

On je u vezi s tim istakao da je sistematskim ubijanjem “slova Dejtona” izmišljen “duh Dejtona”, uz pravdanje da je to neophodno za evropske integracije BiH.

“Naše opredjeljenje jeste članstvo u Evropskoj uniji, sa našom vidljivom pozicijom u skladu sa mehanizmom koordinacije. Nemamo više pravo na zablude i greške, jer kako je davno zapisao veliki kineski mislilac Konfučije: ‘Čovjek koji napravi grešku i ne ispravi je, pravi drugu grešku'”, rekao je Dodik.

On je istakao da zato postoji odlučnost da se referendumom odbrani 9. januar, kao Dan Republike, od istorijskog značaja za srpski narod i sve građane Srpske.

“Odluka je odbrana međunarodnog prava od njegovih kršilaca, visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koji su, zaklanjajući se iza odredbe o konačnosti i obaveznosti, ponadali da će nastaviti sa gušenjem i urušavanjem Srpske”, istakao je Dodik.

On je rekao da je, prema principima Dejtonskog sporazuma, nesumnjivo da primat u donošenju odluka imaju entiteti, pa time i Republika Srpska.

“Zato je referendumsko potvrđivanje 9. januara i Dana Republike bilo potvrđivanje naše slobode i prava na stav. Naše pravo da insistiramo na Dejtonskom sporazumu i njegovoj suštini jače je i obaveznije od bilo kakvih odluka koje se donose preglasavanjem u Ustavnom sudu, Predsjedništvu ili Parlamentarnoj skupštini BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da djelovanje Suda i Tužilaštva BiH, kao neustavnih i nametnutih institucija koje presuđuju i nesrazmjerno kažnjavaju pripadnike srpskog naroda, neće moći da nametne samo bošnjačku istinu o građanskom ratu u BiH, kao što ni Haški tribunal svojim doskorašnjim postojanjem nije donio pomirenje i pravdu.

“Jedna ruska poslovica kaže: ‘Ne boj se suda, već nepravednih sudija’. Put Srpske bio je težak u stalnoj borbi za njeno očuvanje. Za Srpsku je palo oko 30.000 žrtava – vojnih i civilnih. Zato je postojanje i razvoj Republike pobjeda svih tih stradalnika, kao nastavak njihovih života. Dok postoji Republika Srpska, postojaće i vječno sjećanje i poštovanje žrtvama”, poručio je Dodik.

(glassrpske)

Komentari