Marca o Jugoslaviji kao sportskoj sili

Klark: Probleme na Balkanu rješava nova Jugoslavija

Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru britanskog novinara Nila Klarka.

Klark ističe da sve potencijalne krize koje sada prijete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su “posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet BiH, navodi Klark, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoopredjeljenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

“Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije? Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije ‘Galup’ pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije /koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije/, smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar”, dodaje se u komentaru.

Klark smatra da je Jugoslavija narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost, te da je bilo smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

“Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. NJeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo”, navodi se u komentaru britanskog novinara, prenosi “Sputnjik”.

Danas, dodaje Klark, umjesto jake jugoslovenske države postoji niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

“Jedini način da se problemi na Balkanu riješe je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom potpisala ‘ugovor o prijateljstvu’, a možda joj i ponudila priključivanje. Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas”, zaključuje Klark u komentaru.

(Srna)

Komentari