Maska od limuna i mrkve za zategnuto lice i dekolte

Maska od limuna i mrkve za zategnuto lice i dekolte

Legenda kaže da su recepti za masku za lice od mrkve pronađeni u Tutankamonovoj grobnici, a poznato je i da su Egipćani sok od limuna koristili za balsamovanje.

Citrusi su kroz cijelu istoriju, ali i u modernoj kozmetičkoj industriji korišćeni zbog izuzetnih zdravstvenih dobrobiti, uz obilje vitamina C i E (izuzetno važan za održavanje vitalnosti zrele kože), limun, narandža, mandarina i grejp pomažu i kod dezinfekcije i čišćenja organizma od toksina.

“Vitamin A dobijamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože, prve linije odbrane od virusa i bakterija“, tvrde nutricionisti.

Materije koje su korisne za njegu kože lica sadrži i mrkva. Osim što je dobar izvor koenzima Q10 (jako popularan sastojak anti-age krema), mrkva srednje veličine ima čak 1015 mg vitamina A/retinola. Sve su to sastojci koji će vam zategnuti lice i djelovati na zatezanje sitnih bore, prenose agencije.

Mrkve se najčešće spominju kad se govori o dobrom vidu, ali i zbog beta-karotena koji pomaže u pripremi kože prije izlaganja suncu. Maske od šargarepe i citrusa možete napraviti i sami.

“Mrkva je među najbogatijim izvorima karoteinoida provitamina A, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno djelovanje na vid i imunološki sastav”, kaže američki biznismen i promoter zdrave ishrane George Mateljan u svojoj knjizi “Najzdravije namirnice svijeta”.

Jednostavan i jeftin recept

Dvije-tri velike mrkve skuvajte, zgnječite i pomiješajte sa 3-4 velike kašike meda. Nanesite na lice, pustite 10-ak minuta pa isperite hladnom vodom. Koristite jednom nedjeljno ili prema potrebi.

“Počastite” finom maskom i dekolte

Uzmite jedan krastavac, dvije mrkve, krompir i nekoliko listova kupusa. Dodajte čaj od kamilice i izmiksajte u blenderu da dobijete pastu. Nanesite na dekolte, pokrijte peškirom natopljenim u čaj od kamilice i držite 20-30 minuta.

Komentari