Kriza u Turskoj ne ugrožava autoput Sarajevo – Beograd

Kriza u Turskoj ne ugrožava autoput Sarajevo – Beograd

Izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd nije ugrožena zbog trenutnih ekonomskih dešavanja u Turskoj, rekao je “Nezavisnim” Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, prilikom nekoliko posjeta regionu u posljednjih nekoliko mjeseci istakao je da je Turska zainteresovana da poveže Beograd i Sarajevo autoputem, ali je projekat dijelom usporio prvo zbog neslaganja unutar BiH o mogućoj trasi, a nakon toga zbog vanrednih izbora u Turskoj na kojima je Erdoan pobijedio. U posljednjih mjesec dana Turska je ušla u ekonomske probleme, a turska nacionalna valuta izgubila je skoro četvrtinu svoje vrijednosti.

Jusko kaže da nema informaciju koja bi ukazivala na to da je ovaj projekat pod znakom pitanja zbog svih trenutnih dešavanja u Turskoj.

“Htio sam se vidjeti sa ambasadorom Turske u toku sljedeće sedmice, ali je on na odmoru, tako da sam sastanak s njim dogovorio krajem mjeseca, a tema našeg sastanka je upravo ovaj projekat”, rekao je on.

Podsjećanja radi, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije, potpisala je u maju memorandum s turskim predstavnicima o izgradnji tog autoputa i istakla da je on važan za Srbiju.

“Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom ‘Tašjapi’ još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog autoputa”, izjavila je ona.

Takođe, Ministarstvo saobraćaja i veza RS insistira da se ruta izgradi preko Višegrada jer Saobraćajna strategija RS ne predviđa rutu preko Bijeljine koju želi FBiH. U Ministarstvu kažu da podržavaju realizaciju infrastrukturnih projekata, ali da će RS, s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, u skladu sa usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji.

“Podsjećamo, Strategijom transporta RS koju je usvojila Narodna skupština RS, a koja je i sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH, predviđena je  izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo – Sokolac – Rogatica – Ustiprača – Višegrad – granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, kao i izgradnja autoputa Doboj – Vukosavlje – Brčko  – Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati sa brzim putem Sarajevo – Vardište”, istakli su oni.

S obzirom na to da je Jusko prije dva mjeseca rekao da očekuje dolazak delegacije iz Turske, čeka se da se vidi kakav model finansiranja će ponuditi Turci, s obzirom na to da je Erdoan rekao da je njegova zemlja spremna i za rutu koju traži RS, kao i za onu koja ide preko Bijeljine, a koju žele predstavnici FBiH.*

Komentari