Osumnjičeni za paljevinu u Laktašima sproveden u Tužilaštvo

Čokoladom mamio učenice u automobil

Nekoliko učenica Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Male Sočanice kod Dervente dva dana bile su na meti nepoznatog muškarca duže crne kose koji ih je nudeći im čokoladice pozivao u svoje vozilo.

Ovaj slučaj digao je policiju na noge i uznemirio mještane derventskog sela. Nezvanično saznajemo da su se djevojčice požalile učiteljici koja je odmah alarmirala policiju.

– One su učiteljici ispričale da im je taj muškarac nudio da ih odveze kući, te im ponudio da ih počasti čokoladicama. Učenice su to odbile, nakon čega se taj muškarac okrenuo vozilom i otišao u pravcu iz kojeg je i došao. Djevojčice su se jako uplašile i uznemirile .

Prema njegovim riječima nakon ta dva dana, “posjeta” misterioznog čovjeka se nije ponavljala, a niko u selu osim tih djevojčica nije vidio takvo vozilo.

– U vrijeme kada je prijavljen slučaj bio je svetac i mnogo ljudi iz inostranstva je došlo u ovo mjesto kako bi proslavili praznik. Postoji mogućnost da je neko od njih mamio djevojčice u auto i to će biti detaljno istraženo. Inspektori su ispitali više mještana i provjeravaju sve što bi se moglo dovesti u vezu sa navodima iz prijave – dodao je izvor blizak istrazi.

U Policijskoj upravi Doboj istakli su da su odmah nakon prijave pokrenuli opširnu istragu.

– Policiji je prijavljeno da je 1. i 2. novembra uočen tamni automobil kojim je upravljao nepoznati muškarac, a koji je nudio prevoz djeci do kuće, te im davao čokoladice. Odmah je poslana ekipa na teren i intenziviran je obilazak navedenog područja i škole – kazala je portparol PU Doboj Dragana Kerkez ne navodeći detalje.

Direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Dervente Ljubiša Đurić istakao je da su odmah preduzeli sve mjere kako bi povećali bezbjednost učenika.

– Odmah smo obavijestili policiju koja je stalno na terenu, ali još nismo došli do konkretnih saznanja. Odmah nakon ovog slučaj uveli smo praksu da nijedno dijete ne puštamo kući dok ne dođu roditelji po njega. Ranije to bilo pravilo za manju djecu, ali sada se to odnosi na sve đake – kazao je Đurić.

Istakao je da ovaj slučaj nije nimalo bezazlen i da treba učiniti sve da se ne desi neka loša stvar.

– Nije prijatno ovo čuti, ali prvo moramo utvrditi šta se desilo. Najvažnije je obezbijediti djecu da im se ništa ne desi. Vjerujemo da će policija učiniti sve što može da ovaj slučaj bude riješen – kazao je Ljubiša Ćurić.

Školu “Nikola Tesla” u Maloj Sočanici pohađa 18 đaka do petog razreda. Njihovi roditelji ne kriju zabrinutost zbog posjete ovog “neželjenog gosta”.

– Djeca su nam ispričala da je taj čovjek malo specifičan jer ima kosu do ramena i vozi “dugačko” crni auto. Dva dana zaredom ih je presretao na istom mjestu, u čijoj blizini nema kuća i to otprilike u isto vrijeme kada đaci završavaju sa nastavom. Ne znamo nikog u selu ko tako izgleda, zbog čega smo odlučili da djecu “držimo na oku” i da ništa ne prepustimo slučaju – kazali su zabrinuti mještani.

Raniji slučajevi

U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko sličnih slučajeva u Banjaluci gdje su nepoznate osobe mamile djecu da uđu u njihova vozila. Krajem oktobra dvije učenice banjalučke Osnovne škole “Đura Jakšić” iz naselja Šargovac prijavile su da se pored njih zaustavio kombi iz ko­g su im se obratile nepoznate osobe i pozivale ih.

Samo nekoliko dana ranije slično kombi vozilo stalo je u ulici 7. februara u naselju Drakulić gdje su nepoznate osobe iz tog vozila pozvale dječaka da im priđe. Sličan primjer zabilježen je 22. septembra, kada je u naselju Česma, blizu fudbalskog stadiona “Dr Nele Karajlić”, nepoznati vozač kombija razgovarao sa djecom, navodno nudeći da ih ošiša.

(Glas Srpske)

Komentari