“Aquana” ostaje bez “Staklenca”

“Aquana” ostaje bez “Staklenca”

Muzički paviljon “Staklenac” neće više koristiti Javno preduzeće “Aquana”, već će jedan dio biti dodijeljen na korištenje Banskom dvoru, a drugi dio biće dat u komercijalni zakup.

Odbornici će na sjednici Skupštine grada 22. novembra, između ostalog, raspravljati o dvije odluke o davanju u zakup “Staklenca”.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su juče ušli u poseban program mjera za reorganizaciju i konsolidaciju “Aquane”, jer je godinama ima gubitke i nalazi se u poteškoćama.

“Moraju se izvršiti ozbiljne promjene i reorganizacija, a određene mjere da preduzeće ozdravi i finansijski se osposobi već su se počele primjenjivati”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera odnosi se i na “Staklenac”, koji je dosad “Aquani” donosio veliki finansijski gubitak, tako da je odlučeno da se “Staklenac” oduzme od “Aquane”.

“‘Staklenac’ je gradsko vlasništvo. Gornji dio se dodjeljuje Banskom dvoru kao izložbeni prostor i prostor za kulturne događaje i njime će od naredne sjednice Skupštine grada gazdovati Banski dvor, a donji dio će biti dat u komercijalni zakup, odnosno na licitaciju, kako bi grad od toga ostvarivao prihod, a ne gubitak, kako je bilo u ovom prethodnom periodu”, zaključio je Radojičić.

Vedran Mitrović, direktor “Aquane”, rekao je da je u sklopu plana restrukturiranja i finansijske konsolidacije ovog preduzeća planirano da se “Staklenac” vrati vlasniku, odnosno gradu, koji će dalje raspolagati njim.

Na narednoj sjednici Skupštine grada, među 36 tačaka biće i Nacrt gradskog budžeta za 2019. godinu, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Radojičić je rekao da će Nacrt budžeta za iduću godinu biti u gotovo identičnom okviru kao i ovogodišnji budžet bez rebalansa.

Kada je u pitanju rebalans ovogodišnjeg budžeta, Radojičić ističe da će budžetski okvir biti povećan za 2,7 miliona KM.

“Tokom ove godine imali smo rast prihoda na pojedinim stavkama, uključujući transfere s nivoa RS koji se odnose na kapitalne investicije i na stavci poreza na lična primanja, jer su tokom ljeta promijenjeni zakoni, i tu grad bilježi manji prihod od 1,4 miliona KM”, rekao je on.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će na dnevnom redu naredne sjednice biti nekoliko važnih tema, među kojima je i Nacrt rebalansa budžeta, čiji se okvir povećava, ali se utvrđuje budžetski okvir za 2019. godinu u vidu nacrta.

(Nezavisne)

Komentari