Srpska dobila novu Vladu (SASTAV i BIOGRAFIJE)

Očekivanja od nove Vlade RS: Spisak želja pred ministrima

Nova Vlada RS, koju predvodi premijer Radovan Višković, preuzela je dužnost, a poslovna zajednica, ekonomisti, sindikalci i predstavnici drugih društvenih slojeva već su istakli spisak šta žele da vide kao dio programa rada.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, predviđa da će se Viškovićeva vlada vrlo brzo morati okrenuti gašenju požara u socijalnom i zdravstvenom sektoru te da će malo vremena ostati za sve one reforme navedene u ekspozeu.

“Očekivati neke velike strateške projekte u ovoj situaciji mislim da ne bi bilo realno i mislim da smo svi toga manje-više svjesni”, kaže Radivojac. On ističe da je javnost u RS svjesna težine situacije te da šta god Vlada uspije uraditi biće pozdravljeno.

“Na neki način zbog toga će Vlada imati jednu relaksiranu poziciju. Ono što je realno očekivati, s druge strane, je da će prosječna realna plata porasti na tih hiljadu maraka i mislim da se mogu očekivati neke mjere koje će dovesti do nekih pomaka u poboljšanju poslovnog okruženja”, kaže on.

Upitan koji prioriteti bi bili u njegovom fokusu da je premijer, Radivojac kaže da su to manje-više one stvari koje su i prepoznate u ekspozeu.

“Mislim da mnogo potencijala ima u energetici, i tu se već vidi da je nešto urađeno. Osim toga, tu je svakako poljoprivreda, a i drvoprerađivački sektor ima veliku šansu”, rekao je Radivojac.

Brane Čovičković, generalni menadžer Ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik, kaže da sportski radnici razumiju da je ekonomska situacija teška i da nema dovoljno firmi koje bi na adekvatan način mogle podržati rad sportskih klubova, ali da postoje oblasti u kojima, kako kaže, nova vlada može značajno popraviti stanje.

On očekuje da Vlada izađe u susret firmama koje pomažu sportske klubove.

“Recimo, ako mi dobijemo hiljadu maraka donacije, država te donatore kazni sa 17 odsto PDV-a umjesto da im da neke povlastice. A nama je hiljadu maraka pet pari patika”, kaže on. Drugo, kako je istakao, očekuje da se odvoje klubovi s tradicijom od klubova koji su nedavno osnovani, kako bi se sredstva bolje usmjeravala.

“Ne bi trebalo da klubovi s tradicijom budu u istom košu s klubovima koji su osnovani prije pet do deset godina. Danas troje ljudi može osnovati sportski klub i tražiti pomoć od države, a kad se novac rasporedi, niko nema dovoljno”, kaže on.

Takođe, kako je rekao, očekuje da se klubovi oslobodi poreskih opterećenja za nabavku opreme i plaćanje troškova organizovanja sportskih takmičenja.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca, kaže da su poslodavci zadovoljni onim što je Višković naveo kao svoje prioritete u radu Vlade, ali da sad ostaje da se vidi da li će on to moći sprovesti u djelo.

“Vidi se da je u ekspozeu barem polovina glavnih mjera, ono što smo mi tražili i ono što smo dogovarali s Vladom u proteklom periodu kroz naše aktivnosti. Mi smo tražili da se rastereti rad kako bismo radnicima mogli isplatiti veće plate, a pozdravili smo i ovaj dio ekspozea koji se odnosi na investiranje u naučnotehnološki razvoj, i to je svakako ono čime smo mi zadovoljni”, rekao je Trivić.

On je dodao da su to najvažniji preduslovi kako bi se moglo pristupiti svim onim širim reformama koje su bile najavljivane.

Milan Mataruga, profesor i bivši rektor Univerziteta Banjaluka, pozdravlja odluku da se visoko obrazovanje i nauka objedine u jednom ministarstvu, podsjećajući da je to bio jedan od zaključaka Senata Univerziteta kad je on predsjedavao.

“Očekujem da će na taj način visoko obrazovanje i nauka bolje funkcionisati”, kaže on. Dodao je da očekuje da Vlada ne samo poveća izdvajanja za nauku, nego da se definišu kriterijumi po kojima bi sredstva mogli koristiti samo oni koji imaju međunarodne reference i radove objavljuju u prestižnim međunarodnim publikacijama.

Vladimir Đorđević, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, kaže da nema dovoljno novca za kulturu, ali da je pozorište uspjelo dobiti pomoć da riješi neke svoje probleme. Što se tiče preporuka Vladi, Đorđević bi želio da vidi više ulaganja u filmsku umjetnost i produkciju igranog televizijskog programa.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, kaže da od nove vlade očekuje da pojača inspekcijski nadzor kako bi se maksimalnim kontrolima spriječili rad na crno i isplate zarada na crno.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, nakon jučerašnje sjednice Ekononsko-socijalnog savjeta RS, rekla je da je njihov prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 maraka.

“Plate generalno moraju da budu povećane jer poslodavci treba da shvate da radnici nisu trošak već učestvuju u stvaranju dobiti preduzeća i rasta za RS”, rekla je Mišićeva. Ona je rekla da u realnom sektoru dominiraju plate od 450 do 600 maraka, te da poslodavci moraju jedan dio dobiti uložiti u povećanje plata radnika kako bi ih zadržali.

Goran Radivojac

Javnost u RS svjesna težine situacije pa šta god Vlada uspije da uradi biće pozdravljeno

Brane Čovičković

Očekujem da se odvoje klubovi s tradicijom od klubova koji su nedavno osnovani, kako bi se sredstva bolje usmjeravala

Saša Trivić

U ekspozeu je barem polovina glavnih mjera, ono što smo mi tražili i ono što smo dogovarali s Vladom u proteklom periodu kroz naše aktivnosti

Milan Mataruga

Potrebno definisati kriterijume po kojima bi sredstva mogli koristiti samo oni koji imaju međunarodne reference i radove objavljuju u međunarodnim publikacijama

Vladimir Đorđević

Želio bi da vidim više ulaganja u filmsku umetnost i produkciju igranog televizijskog programa

Željko Tepavčević

Očekujem da pojača inspekcijski nadzor kako bi se maksimalnim kontrolama spriječili rad na crno i isplata zarada na crno.

Ranka Mišić

Poslodavci treba da shvate da radnici nisu trošak već učestvuju u stvaranju dobiti preduzeća i rasta za RS.

(Nezavisne)

Komentari