Učenici i profesori od jeseni će proizvoditi struju

Učenici i profesori od jeseni će proizvoditi struju

Elektrotehnička škola Tuzla uskoro će biti prva javna ustanova u BiH koja će samostalno proizvoditi energiju, odnosno imaće svoju “struju preko krova”.

Škola će i dalje biti na mreži “Elektroprivrede”, ali će proizvoditi vlastitu energiju i prodavati višak ovoj kompaniji. Solarni paneli će biti postavljeni na krov škole, a projekat će, kako nam kažu, za deset godina biti samoisplativ.

Škola mjesečno plaća račun za struju oko 1.800 maraka, jer ima oko 100 računara, puno sijalica i mnogo radionica, koji su potrošači struje. Po proračunu škole, troši se dnevno 55 KW struje, a na površinu krova može stati 100 KW, za šta je potrebno 150.000 maraka. Projekat je napravljen i podržala ga je češka vlada.

“Škola kao institucija ima učešće 50.000 maraka intelektualnog rada, jer ova elektrana od 100 KW košta 150.000 maraka po sistemu ‘ključ u ruke’. Materijal je 100.000 maraka. Naši učenici i profesori će sve to sklopiti”, objasnio je za “Nezavisne” ovaj projekat Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole Tuzla.

Da bi uopšte projekat bio realizovan, Česi su tražili vlastito učešće škole, za šta ona nema mogućnosti. Uprava škole zamolila je zato Vladu TK da obezbijedi 190.000 maraka za promjenu stolarije i novu fasadu na objektu. Osim s finansijske, ovaj projekat je izuzetno značajan i s naučne strane.

“U edukativnom smislu ima ogroman značaj, jer će učenici imati priliku da vide, kontrolišu i upravljaju, na neki način, tom solarnom elektranom. Biće upućeni u način na koji se proizvodi električna energija iz Sunčeve, u način konverzije, način upravljanja, distribuiranja dalje prema elektroenergetskom sistemu”, smatra Hasan Halilčević, profesor praktične nastave u ovoj školi.

Uz solarnu elektranu, škola planira školovati stručnjake za tu oblast, koja je, kako kažu, naša bliža budućnost.

“Pravit ćemo elaborat za novo zanimanje – tehničar obnovljivih izvora energije. Napravit ćemo na tavanu četiri radionice i ta djeca će tu imati praksu. U jednoj radionici će biti kompletna instalacija solarne elektrane, gdje će djeca imati mogućnost simulacije kvarova, praktičnu nastavu i svega onog što će biti praktična nastava orijentisana prema solarnim elektranama. Sve će naučiti u školi”, kazao je direktor.

Interesovanja za oblast solarne energije u ovoj školi ne fali i učenici su već dobro upućeni i uključeni u cijeli projekat.

“Za konverziju Sunčeve u električnu energiju potrebna nam je određena oprema, kao što su solarni paneli, regulatori, akumulatori i invertori i, naravno, potrebni su nam potrošači. Solarni paneli služe za konverziju Sunčeve energije u električnu, tu električnu energiju, koja je istosmjerna, vodimo na regulatore, a dalje idemo na invertore”, pojasnio je učenik Armenis Mujkić.

Sanacija krova škole trebalo bi da bude sredinom juna, nakon čega se uključuje firma koja je generalni distributer solarnih elektrana za ovaj dio Evrope, kojoj će češka vlada uplatiti novac. Poslije krova, solarne ploče će postavaljati na zidove škole od vrha ka zemlji, već su postavljene dvije probne, a sve da se proizvede što više energije.

Solarna elektrana bi okvirno mogla biti u funkciji do početka naredne školske godine, a Elektro-tehnička škola obilježit će početak nove ere u oblasti energetike u obrazovnim ustanovama.

Komentari