Vučić naredio stanje najviše borbene gotovosti Vojske Srbije

Vučić: Ne mislim da je bilo šta propalo, novi razgovori u julu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, odgovarajući na pitanje novinara po završetku samita u Berlinu, da ne misli da je “bilo šta propalo”, navodeći da je bolje kada ima razgovora, nego kad ga nema.

“A, da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup sampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina…Tako da pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda”, rekao je Vučić.

On je dodao da je angažman Angele Merkel i Emanuela Makrona veoma važan i da pokazuje njihovu opredijeljenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu jer time čuvaju i mir u Evropi.

Vucicć je takođe rekao da su svi tražili ukidanje taksi i da to nije zahtjev od juče.

Naveo je i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije bili korektni i da ne može ništa da im se zamjeri.

“Pored minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta da zamerimo ni predstavmicima Crne Gore i ukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka u Berlinu, Vučić je kazao da se srpska delegacija više puta izdvajala sa Makronom i Merkelovom i razgvarala, kao što su to činili i albanski predstavnici, ali, kako je dodao, nije fer da o tome javno govori.

“Nastavićemo da radimo. Mislim da su oni dobro razumeli koliko je teska situacija na Zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno da uložzimo da bi se problemi rešili”, istakao je Vučić.

Vučić je kazao i da ne može da kaže nijednu ružnu riječ kada je riječ o ponašanju Marjana Šareca i Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za nezavisno Kosovo.

Kako kaže, to nije laka pozicija

“To je bila moja primedba. Što se naših odnosa sa Slovenijom tiče oni su odlični”, rekao je Vučić.

Vučić: Bez pomaka, novi razgovori u Parizu u julu

Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je večeras predsjednik Aleksandar Vučić po završetku samitra u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je riječ o dogovoru.

Slijedeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a poslije evropskih izbora.

Predsjednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Vidjelo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

“Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao”, rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup slijedećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živio u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

“Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način”, ocenio je on.

“Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu”, rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

“Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu”, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

“Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo”, rekao je Vučić.

Komentari