Poplave uništile usjeve, cijene poljoprivrednih proizvoda će rasti

Poplave uništile usjeve, cijene poljoprivrednih proizvoda će rasti

Poplave će uticati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH, upozoravaju poljoprivredni proizvođači kojima predstoji izuzetno težak drugi dio godine.

Usljed izlivanja rijeka iz korita u pojedinim dijelovima zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta.

Povećanje cijena očekuju se na području cijele Bosne i Hercegovine, a udruženja navode da je proljećna sjetva izrazito ugrožena zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

– Nakon posljednjih elementarnih nepogoda u semberskoj regiji nije došlo do velikih oštećenja, ali su problem konstantne kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Biće zabilježen pad prinosa pšenice za 10-15 odsto, a kukuruz je u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura. Sada bi trebalo da bude od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a temperatura je od pet do osam – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže da će se šteta u procentima nakon poplava tek računati.

– Već sada možemo da kažemo da je šteta ogromna, a osim poplava ranije su je prouzrokovale kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mjestima pogođenim poplavama, gdje je nadošla voda, nastalo je zagađivanje zemljišta i sada će morati da se sačeka da se ona ocijedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave, ono što je zasijano već je počelo da trune i tu će morati da se presijava – rekao je Bićo.

On je istakao da će posljedice elementarnih nepogoda uticati na znatno povećanje finalnih cijena poljoprivrednih proizvoda, koje su već sada izrazito visoke.

(Srpskacafe)

Komentari