Mrkonjić Grad i Prnjavor – Zbog navodnog ratnog zločina SIPA uhapsila četiri lica

SIPA zbog pranja novca pretresa u Mrkonjić Gradu

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA su tokom akcije kodnog naziva Balkanski kartel, u sklopu kojih se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanin, blokirali račune na kojim se nalazi 400 hiljada konvertibilnih maraka, saznaje Klix.ba.

U operaciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja – Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina. Tužilac Tužilaštva BiH se nalazi u Hagu gdje s kolegama iz EUROJUST-a koordiniše istražne aktivnosti.

“Operacija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizovano u više zemalja”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, kako smo ranije javili, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. Krivičnog zakona BiH.

“Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400 000 KM”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je iskoristilo priliku da se pohvali kako su zajedno s EUROJUST-om učestvovali u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Komentari